MIT lanserer barne-pc med sveiv

MIT lanserer barne-pc med sveiv

En prototyp av det amerikanske universitets ekstremt billige, bærbare pc vises frem i november, ifølge Nicholas Negroponte.

MIT Media Laboratory har jobbet med utviklingen av en 100-dollars-pc som skal være oppnåelig for barn over hele verden. Nå er prototypen snart klar og vil produseres i høye volumer i slutten av 2006.

 

Den bærbare pc-en til rundt 650 kroner er ment for grunnskole- og ungdomsskolenivåene, men aller mest for barn i utviklingsland. Lederen for MIT Media Lab, Nicholas Negroponte, mener at hvis alle barn i verden kunne få sin egen datamaskin, vil læringsnivået stige betraktelig og stimulere barn til å lære både på og utenfor skolen.

 

Prototypen skal vises frem på World Summit on Information Society (WSIS) i Tunis 17. november.

 

Sveivestrøm 

 

Pc-en vil ha en 500MHz prosessor og kjører en versjon av Linux. Skjermen har både farge- og et sort/hvitt-modus. Det siste skal være bedre å bruke i sterkt sollys.

 

Pc-en kan hente strøm fra et AC-adapter, men kanskje det mest innovative med maskinen er at du kan sveive den i gang som en gammel T-Ford. Sveiver du i ett minutt har du strøm for 10 minutter. Pc-en skal også kunne tåle en støyt og trolig lages i gummi. Den vil ha fire USB-porter, være wi-fi-klar og har en gigabyte med minne.

 

Hver pc vil fungere som en node i et ad hoc nettverk, ifølge Negroponte. Det betyr at hvis en pc er på nett, da kan andre pc-er benytte seg av den samme nett-tilgangen.

 

MIT vil først satse på å spre maskinen i Brasil, Egypt, Kina, Sør-Afrika og Thailand, i tillegg til staten Massachusetts i USA. Negroponte tror at de vil masseprodusere mellom fem til 15 millioner maskiner i slutten av 2006. I desember 2007 vil antallet stige til mellom 100 og 150 millioner.

 

Han mener at 100 dollar fremdeles er for dyrt, og mener at prisen vil falle etter hvert, skriver IDGs nyhetstjeneste.