BRUKSOMRÅDER: MR-teknologi kan brukes til så mangt. Jørn Skaaraas, applikasjonsdirektør i Sopra Steria mener at teknologien har kommet inn i en ny modenhetsfase, og at bruksområdene øker. (Arkivfoto/illustrasjon: IDG)

BRUKSOMRÅDER: MR-teknologi kan brukes til så mangt. Jørn Skaaraas, applikasjonsdirektør i Sopra Steria mener at teknologien har kommet inn i en ny modenhetsfase, og at bruksområdene øker. (Arkivfoto/illustrasjon: IDG)

Øker satsingen på «Mixed Reality»

Sopra Steria er blitt medlem av Microsofts europeiske «Mixed Reality Partner Program». Det har gitt konsulentselskapet mulighet til å føre MR-teknologien til nye høyder.

Mixed Reality (MR) blander kort fortalt den virtuelle og virkelige verden.

Det siste året har Sopra Steria gjort store innhogg i dette markedet. Det skriver de i alle fall selv i en pressemelding.

It-konsulentselskapet skal ha hatt en sentral rolle i prosjekter som spenner fra stealth-teknologi og oljeplattformer til byggplanlegging, opplæring av ansatte ved kjernekraftanlegg og undervisning på skoler. Tidligere i år ble konsulentselskapet medlem av Microsofts europeiske «Mixed Reality Partner Program».

– Vi har vært en stor og aktiv aktør innen MR i flere år allerede, og partnerskapet med Microsoft har gitt oss muligheten til å ta MR-teknologi inn i enda flere prosjekter og sektorer, sier Jørn Skaaraas, applikasjonsdirektør i Sopra Steria, i meldingen.

Partnerskap

Florent Plessier, produktleder for HoloLens og Mixed Reality hos Microsoft i Frankrike, forteller at partnerskapet konsoliderer Sopra Sterias posisjon som en av Microsofts store integratorer i Europa.

 – Vi er svært fornøyde med at Sopra Steria er med i vårt «Mixed Reality Partner Program». De har demonstrert hvor dyktige de er til å utvikle MR-prosjekter som integrerer blant annet kunstig intelligens, nettskyen og tingenes internett, sier Plessier, i meldingen.

Bruksområder

Oslo universitetssykehus begynte allerede i 2016 med å benytte HoloLens for å forberede kikkhullskirurgi på leverkreftpasienter. Sopra Steria hadde importert HoloLens fra USA, og tok initiativet til et prosjekt. Dette prosjektet skal ha videreutviklet seg, og nå benyttes HoloLens jevnlig både i lever- og barnehjerteoperasjoner.

I dag kan MR-produkter kjøpes over disk og på nett, og bruksområdene – og antall prosjekter – vokser.

Ett av disse prosjektene er et samarbeid mellom Equinor og Sopra Steria i Norge om å bruke MR-verktøyet Microsoft HoloLens i forbindelse med konstruksjon og vedlikehold av oljeplattformer. Ved å synkronisere 3D-modeller med fysisk virkelighet er det blitt enklere å kontrollere at en plattform blir satt sammen på riktig måte. Teknologien gjør det også mulig å «se gjennom vegger» for å finne rør og andre indre komponenter, heter det i meldingen.

Sopra Steria Norge skal også ha samarbeidet med spanske Tecnatom for å lage et MR-verktøy for opplæring av medarbeidere i kjernekraftindustrien. I tillegg har konsulentselskapet utviklet en MR-applikasjon basert på HoloLens som viser stealth-nivået i militærfly ved hjelp av 3D-hologrammer.

Enda mer

I meldingen fra Sopra Steria kan vi lese om enda flere bruksområder for MR-teknologi:

Bane NOR Eiendom eier, utvikler og forvalter all jernbaneeiendom i Norge. Sammen med Sopra Steria har de testet ut bruk av MR-teknologi på ulike områder knyttet til beslutningsstøtte i store utbyggingsprosjekter og visualisering av BIM-modeller i byggeprosjekter.

Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik skal ifølge meldingen være landets første skole som tar i bruk «utvidet virkelighet» i undervisningen. Teknologien skal gjøre at studentene lettere ser hvordan prosjektene kan bli før man starter utviklingen. 

Og ikke nok med det!

– Vi har gjennomført prosjekter i flere forskjellige bransjer, blant annet i helsesektoren, olje og gass, transport, og bygg og anlegg. Vi ser at denne teknologien vil være svært nyttig sammen med vår satsning på maskinlæring, med kraften og funksjonaliteten man får i skyplattformer. Teknologien har nå kommet inn i en ny modenhetsfase, og bruksområdene øker sier Jørn Skaaraas, i meldingen.

 

Mixed reality