Acer Travelmate 6592: God tungvekter

Acer Travelmate 6592: God tungvekter

TEST: Acers toppmodell i bedriftsmarkedet har mange finesser og god batterilevetid, men den når ikke helt til topps.


Travelmate 6592 er Acers toppmodell i bedriftsmarkedet. Med sine 2,9 kilo er den blant de største og tyngste i sitt segment, men den har til gjengjeld en solid 15,4 tommers bredformatskjerm med oppløsning på 1680 x 1050.

Maskinen er basert på Santa Rosa-plattformen og støtter i likhet med HP Compaq 8510p, Thinkpad T61 og Asus V2S Centrino Pro, som blant annet gjør det mulig å fjernstyre maskinen i forbindelse med vedlikehold eller support både via en kablet eller en trådløs forbindelse.

Teknisk

Maskinen ble levert med en Core 2 Duo-prosessor på 2 x 2 GHz, mens grafikken håndteres av ATIs Mobility Radeon HD 2300 og 128 MB dedikert grafikkminne. HD 2300 er av ATIs svakeste grafikkbrikker i dag for bærbare. I motsetning til resten av HD 2000-serien støttes ikke DirectX 10. Løsningen må likevel kunne regnes som bedre enn de man finner integrert i Intels brikkesett, ikke bare 3D-messig, men også på videoavspilling.

Acer kan også levere maskinen med den kraftigere grafikkbrikken ATI X2400 XT, 256 MB dedikert grafikkminne og en kraftigere prosessor for samme pris. Denne vil også ha opsjon for integrert 3G.

Vi synes ikke skjermen er like lyssterk som enkelte av konkurrentene, men både kontrast, skarphet og innsynsvinkel er relativt god. På toppen av skjermen er det et integrert webkamera. Som mange andre i testen har pc-en både pekeplate og styrepinne med tilhørende museknapper over og under pekeplaten. Midt i den øvre knapperaden har Acer vært oppfinnsomme nok til å plassere en fingeravtrykksskanner, et temmelig diskret gjemmested.

Ekspansjon og tilkoblinger

Av tilkoblingsmuligheter finner vi det meste vi kan ønske oss og enda litt til. Her er plass for pc-kort, minnekortleser for fem ulike formater, tre usb-kontakter, én Firewire-kontakt, Bluetooth, Gigabit Ethernet og modem. For tilkobling til ekstern skjerm eller projektor har du også valget mellom vga og dvi samt en utgang for s-video.

Acer er en av få produsenter som tviholder på serie- og parallellport. De fleste konkurrentene nøyer seg nå med å tilby dette på sine dokkingstasjoner. Det er flere integrerte sikkerhetsløsninger i maskinen; TPM-brikke, leser for smartkort og fingeravtrykkskanner. Harddisken er også beskyttet av noe Acer kaller for DASP (Disk Anti-Shock Protection).

Dette høres jo fint ut, men til forskjell fra modellene IBM og HP er dette kun en fysisk sikkering av harddisken, og ingen aktiv komponent som sørger for å parkere harddiskens lese/skriverhode ved eventuelle et sammenstøt.

Ytelse

Ved normal applikasjonsbruk yter maskinen greit målt med Mobilemark 2007. Selv om det ikke er snakk om store forskjeller er den imidlertid et par hakk bak både Thinkpad T61 og Asus V2S med samme prosessor.

Til tross for en stor skjerm og mye utstyr tar Acer poeng når det kommer til batterilevetid. Målt med standardbatteriet som har ni celler varte maskinen i tre timer og 16 minutter ved applikasjonsbruk. Av konkurrentene er den på dette området kun slått av HP.

LES OGSÅ: HP Compaq 8510p: Den nye bærbarkongen

Ytelsesdetaljer


Alle pc-ene er testet med 2 GB minne og Windows Vista.PCMark benytter arbeidssett fra virkelig bruk.Sikkerhet og programvare

Maskinen er ustyrt med både smartkortleser og en Trusted Platform Module-brikke (TPM). Sistnevnte er nå i ferd med å bli standard i en god del maskiner rettet mot bedriftssegmentet er. Med Windows Vista Business/Enterprise/Ultimate kan denne benyttes for kryptering av systempartisjonen gjennom BitLocker-funksjonaliteten.

Med Service Pack 1 for Vista forventes det også mulighet til å kryptere andre partisjoner/disker med BitLocker. Også andre sikkerhetsprogrammer/løsninger kan utnytte brikken.

Vi testet pc-en med Windows Vista Business, men den kan også leveres med Windows XP Pro av en del forhandlere.

Av medfølgende programvare finner vi blant annet Cyberlink PowerDVD og NTI CD Maker samt programmet Acer Notebook Manager for admministrasjon av maskinen.

Design og konstruksjon

Når det gjelder det tekniske designet har det ikke skjedd noen stor utvikling fra tidligere modeller, uten at dette nødvendigvis er noe negativt. I velkjent stil er det en svak kurve på tastaturet. Dette som skal bidra til bedre ergonomi i forhold til hvordan de fleste holder hendene når de skriver. Over tastaturet finner vi fire hurtigtaster, for blant annet internett og e-post.

Maskinen har både styreflate og styrepinne. For styrepinnen er det også egne knapper. Tastaturet i seg selv framstår som behagelig. Skjermen har matt overtflate og tekst og ikoner fremstår som svært lettleste.

Travelmate 6592 har plassert aktivering av Bluetooth og wlan i front. Øverst skimter vi fingeravtrykksskanneren midt mellom museknappene.

LES OGSÅ: Torturtest av bærbare pc-er

Konklusjon

Alt i alt oppsummerer vi Acer Travelmate 6592 til å være et godt kjøp, men dette forutsetter at du får tak i den oppdaterte varianten med kraftigere grafikkbrikke og prosessor som nå er tilgjengelig for samme pris. Denne vil være en god allround-pc som kan fungere fint til både jobb og underholdning.

Vi gir pluss for at maskinen har stor skjerm, gode sikkerhetsopsjoner og bra med utganger og kontakter. Byggekvaliteten på maskinen fremstår ikke like robust som hos Thinkpad T61 og HP Compaq nc8510p, men så er den også noe rimeligere.

Acer Travelmate 6592

Pris: Ca kr 12 500 inkl. mva.
Internett: www.acer.no

+ Mye utstyr. God batterilevetid.
- Stor og tung. Svak grafikkytelse.

Spesifikasjoner

- Vekt:2,5 kilo
- Prosessor: Intel Core 2 Duo T7300
- Klokkefrekvens: 2 x 2 GHz / 800 MHz FSB/ 2MB L2
- Minne (testet/max): 2 GB PC5300 DDR2 / 4 GB
- Brikkesett: GM965
- Grafikk: ATI Mobility Radeon HD 2300
- Grafikkminne: 128 MB
- Harddisk: 160 GB, 5400 o/min.

Skjerm/grafikk:
- Skjermstørrelse: 15,4"
- Oppløsning: 1680x1050
- Skjermoverflate: Matt
- Optisk: Dvd-brenner

Sikkerhet:
- Smartkortleser
- TPM: Ja
- Fingerskanner: Ja

Kommunikasjon:
- Wlan: 802.11a/b/g/n
- Bluetooth: Ja
- Ethernet: 10/100/1000 Mbps
- Modem: Ja.
- UMTS/HSDPA: Nei/Nei

Tilkoblinger:
- Usb: 3 stk USB 2.0
- Firewire: 1 stk 4-pin FW400
- eSATA: Nei
- Mikronfon: Ja
- Hodetelefon: Ja
- Digital lyd: Nei
- VGA: Ja
- DVI: Ja
- HDMI: Nei
- S-video: Ja

Kortplasser:

- PC Card: Type I
- Expresscard 54
- Minnekortleser for SD/MMC/MSLES OGSÅ: Kjøpeguide for bærbar pc

Mobil Sikkerhet