Apple skal gjøre iPhone-sporing vanskeligere

Apple skal gjøre iPhone-sporing vanskeligere

iOS-utviklere må slutte å bruke UDID for å spore brukere.

Ifølge teknologibloggen TechCrunch holder Apple på å fase ut en funksjon i iOS som gjør det mulig for utviklere å identifisere individuelle brukere, melder Macworld Sverige.

Det betyr at det i fremtiden kan bli vanskeligere for utviklere å spore iPhone-er.

I en oppdatert versjon av dokumentasjonen for iOS 5 sluppet i forrige uke står det ifølge TechCrunch at tilgangen til maskin-id-en "Unique Device Identifier” (UDID) nå fases ut og må erstattes med en egen unik identifikator - samtidig som alle historiske data skal slettes.

Hva er UDID?

Hvis du ikke er utvikler eller annonsør, har du kanskje aldri vært borti UDID. En UDID er en unik identifikasjonskode som blant annet gjør det mulig for utviklere å spore hva du gjør med iPhone i apper. Hver iPhone, iPad og iPod touch har sin egen UDID.

Det er i utgangspunktet ingenting galt med å bruke UDID, men bruken av koden i Apples håndholdte enheter har vært gjenstad for mye debatt. Apple bruker for eksempel UDID i sine iAd-reklamer slik at de kan tilpasse annonsene sine, men det kan også brukes for å holde oversikt over spillresultater eller sende push-notifikasjoner, ifølge nettstedet TidBITS.

Ifølge svenske Macworld kommer UDID-kodene antagelig fortsatt til å fungere i iOS 5 en tid fremover, da mange apper skulle slutte å fungere om funksjonen ble tatt bort fullstendig. Nøyaktig når Apple setter en endelig stopp er ikke kjent.

Sporings-anklager

Utfasingen av UDID er som TechCrunch påpeker spesielt viktig for mobile reklamenettverk, spillnettverk eller andre apper som benytter seg av UDID for å identifisere brukere. Men selv om dataene er nyttige for utviklere og andre, har de skapt hodebry for Apple.

I en undersøkelse gjennomført av Wall Street Journal i fjor viste det seg at 101 populære apper for iPhone brukte sporing. Informasjonen ble deretter sendt til tredjepartsfirmaer uten brukerns godkjenning, skriver svenske Macworld. Dette endte i to søksmål mot Apple.

Selskapet havnet også i søkelyset i april da to forskere oppdaget at iOS 4-enheter samlet inn lokasjonsdata i en ukryptert fil på datamaskinen. Også denne saken endte i retten, men i USA gikk Apple fri. I Sør-Korea ble imidlertid Apple idømt en bot på 3000 dollar, og en advokat i landet har nå satt i gang et gruppesøksmål hvor over 27 000 personer skal ha meldt seg på.

Det er ikke kjent om Apple selv vil slutte å bruke UDID til egne formål.

Les om:

Mobil Sikkerhet