Første Iphone-orm sprer seg

Første Iphone-orm sprer seg

Rick Astley overtar telefonen. - Ment som en spøk, sier utvikleren.

Den første, kjente Iphone-ormen har blitt utviklet, og sprer seg hos brukere i Australia.

Ormen sprer seg kun på folk som har "jailbreaket" telefonen sin. Det vil si brukere som har åpnet den opp, eller "hacket" den, slik at man blant annet kan laste ned programvare som ikke er godkjent av Apple. Hittil har ormen bare spredd seg for brukere som bruker tjenesten SSH (Secure Shell) på telefonen sin, og som ikke har byttet standardpassordet ("alpine") på tjenesten.

Uskyldig orm

Heldigvis gjør ikke ormen noe særlig skadelig. Så vidt sikkerhetsbransjen vet, er det eneste den gjør å bytte bakgrunnsbildet til et foto av 80-tallsikonet Rick Astley. Ormen slår videre av SSH, og ser seg så rundt etter andre telefoner å spre seg til.

Men koden kan naturlig nok brukes til langt værre ting, som å stjele sensitiv data.

Bakmannen er en 21 år gammel arbeidsløs utvikler ved navn Ashley Towns. Australieren sier til amerikanske Computerworld at han utviklet ormen for å bevise et poeng.

Overrasket utvikler

- Det var ment som en liten spøk, og jeg regnet absolutt ikke med at det skulle gå så langt som det har gjort, sier han til nettstedet.

- Mange folk har takket meg. Jeg tror mange er lettet over at ormen ikke vil ødelegge telefonen deres.

Hvor mange som har fått Astley-bakgrunn og Ikee-ormen vites ikke, men Towns sier at hans telefon har infisert hundre andre. Med en slik ratio kan ormen ha kommet langt. F-Secure sier at de ikke har observert ormen utenfor Australia.

Mobil Sikkerhet