TEST: Thinkpad R61: Utholdende arbeidsjern

TEST: Vi har testet en av Lenovos rimeligere modeller basert på Santa Rosa-plattformen. Og du bør merke deg batterilevetiden.

Publisert Sist oppdatert

Lenovo Thinkpad R61 er første pc ut i et nytt imitativ fra vår side, som ganske enkelt er å øke antall tester av bærbare pc-er på PCWorld.no betraktelig i tiden som kommer, spesielt i for maskiner beregnet på avanserte- og profesjonelle brukere.

Thinkpad R61-serien rettes mot både mannen i gata og bedriftskunder som primært aarbeider med vanlige applikasjoner. Med sine 2,7 kilo og 14,1-tommers bredformatsskjerm er den ikke av de letteste maskinene å frakte med seg, men innenfor grensen for hva de fleste finner overkommelig. For direkte bruk på farten vil vi generelt ha anbefalt en lettere maskin.

LES OGSÅ: Lenovo inspirerer til gull

Det tekniske

Modellen vi testet, R61 7732 1EG, har 14,1-tommers skjerm med oppløsning på 1280x800 og matt overflate. Optimalt sett hadde vi foretrukket en oppløsning på 1440x900, men dette er noe som øker prisen.

Pc-en er ustyrt med Core 2 Duo T7100-prosessor (1,8 GHz) og Intels GM965-brikkesett. Grafikkprosessoren i pc-en er Intel GMA X3100, som er integrert i brikkesettet og benytter systemminnet som videominne. Standard leveres maskinen med 1 gigabyte minne, men modellet vi testet var blitt oppgradert til 2 gigabyte. Dette er en oppgradering vi vil anbefale for de aller fleste brukere ettersom minneprisene er lave og effekten gjerne er meget god – spesielt om man benytter Windows Vista.

Maskinen selges i versjoner med Windows Vista Business eller Windows XP Professional. Harddisken i pc-en var på 120 gigabyte og hadde 5 400 o/min rotasjonshastighet.

For trådløst nettverk benyttes Intels PRO/Wireless 3945ABG. Dette er ikke Intels nyeste wlan-kontroller, og det mangler støtte for 802.11n. Hvor viktig dette er, blir en individuell vurdering. Det kunne vært en fordel, men direkte kritisk blir det ikke. Igjen, her kan det være avveininger i henhold til hva totalproduktet skal koste. For kablet nettverk er det støtte for 10/100/1000 Mbps. Modem er også integrert.

Ekspansjon og tilkoblinger

Tre usb-porter og en firewire-port er det vi regner som standard i dette segmentet, men en usb-port til hadde ikke vært noen ulempe. For skjerm er det ellers vanlig analog vga-tilkobling, men dvi er mulig via dokingstasjon. Tv-utgang er det imidlertid ikke, men samtidig er dette noe som blir mindre og mindre aktuelt ettersom dvi/hdmi eller vga er mer aktuelt å bruke både på tv-er og projektorer.

Man finner en integrert minnekortleser og en PC Card-kortplass for ekspansjonkort og minnekortleser. Dette er også et av punktene der R61 skiller seg fra dyrere T61, som har ExpressCard-kortplass.

Ytelse

Core 2 Duo T7100 er av de litt lavere modellene fra Intels mest aktuelle serie nå til dags. Sett opp i mot en del andre pc-er vi har testet kan man si at denne R61-modellen på applikasjonsytelse begrenses litt. Samtidig er dette ingen svak prosessor, og maskinen leverer ikke akkurat dårlig ytelse sett i vanlig applikasjonssammenheng. En poengsum på 141 poeng i Mobilemark2007 antyder opp i mot andre modeller vi har testet av ytelsen generelt er god applikasjonsmessig, men skalerende bak modeller med kraftigere prosessorer.

Når det gjelder 3D-ytelse blir det et sorgens kapitel, men så er heller ikke dette en pc som rettes mot brukere der ytelse og visuell kvalitet på 3D vil være et prioritert element. Til bruksområdet Lenovo nok ser for seg for kjøpere av denne maskinen fungerer grafikkprosessoren tilfredsstillende.

Det finnes konfigurasjoner i R61-serien som leveres med kraftigere prosessor og dedikert grafikkontroller.

Super batteritid

For å teste batterilevetiden benytter vi Mobilemark2007 fra Bapco. Dette programmet simulerer variert applikasjonsbruk, samt også at brukeren tar seg pauser i arbeidet. Fire timer og 15 minutter er her et svært godt resultat.

Mobilemark2007 gir i tillegg mulighet for måling av batterilevetid ved dvd-avspilling. Med 50 % lysstyrke på skjerm, som fortsatt ga godt bilde, og utgangspunkt i Windows Vistas «balansert»-oppsett for batterilevetid/ytelse målte vi dvd-avspillingstiden til tre timer. Også dette et godt resultat. Under våre tester av batterilevetid er ellers wlan/Bluetooth deaktivert, kablet nettverk trekt ut og eventuelt en del annen spesialfunksjonalitet deaktivert.

Rent batterimessig er vi svært godt fornøyd med Lenovo R61-modellen vi har test. I tillegg til standardbatteriet (4 celler) er det mulig å erstatte maskinens optiske enhet med et ekstra batteri. Ifølge Lenovo skal dette gi en fordobling av batterilevetiden.

Ytelsesdetaljer

For R61 faller applikasjonsytelsen litt bak en del andre systemer på grunn av en relativt svak prosessor. Riktignok er for eksempel Fujitsu-Siemens Esprimo M9400 også en langt dyrere pc. Batterilevetiden ved applikasjonsbruk er imidlertid særdeles god. Også på dvd-avspilling leverer pc-en meget godt resultat.Alle pc-ene er testet med 2 GB minne og Windows Vista.

PCMark benytter arbeidssett fra virkelig bruk. Igjen påvirker den litt svakere prosessoren totalresultatet en del, men ikke i like stor grad som på applikasjonstestene i Mobilemark 2007. Man ser også at den integrerte grafikkontrolleren ikke leverer direkte imponerende resultater. Maskinen fra Acer, samt Lenovo T61, har dedikerte grafikkontrollere. Fujitsu-Siemens-maskinen tjener en del grafikkmessig på grunn av rask prosessor, selv om denne har samme grafikkontroller.

På grunn av den svake grafikkontrolleren integrert i brikkesettet, og det er helt klart at nyere spill eventuelt må spilles med svært lave kvalitetsinnstillinger hvis de skal benyttes.

Sikkerhet og programvare

Maskinen er ustyrt med Trusted Platform Module-brikke (TPM), slik som en god del andre maskiner rettet mot bedriftssegmentet er. Med Windows Vista Business/Enterprise/Ultimate kan denne benyttes for kryptering av systempartisjonen gjennom BitLocker-funksjonaliteten. Med Service Pack 1 for Vista forventes det også mulighet til å kryptere andre partisjoner/disker med BitLocker. Også andre sikkerhetsprogrammer/løsninger kan utnytte brikken.

Vi testet pc-en med Windows Vista Business, men den kan også leveres med Windows XP Pro av en del forhandlere. Lenovo leverer ellers med en god del programvare sikkerhetskopiering, gjenoppretting av system til tidligere tidspunkt, bedre administrasjon av wlan enn det integrert i Windows med mer. Det er også prøveversjoner av Norton Internet Security og MS Office 2007 for et par måneders bruk.

Design og konstruksjon

Rent designmessig er maskinen «typisk Thinkpad». Direkte elegant er maskinen ikke, men designet er funksjonelt og virker svært solid. Vistnok er inpsirasjonen for IBMs opprinnelige Thinkpad-design hentet fra en type japansk matboks. En del har tidligere kritisert Ibm/Lenovo for designet, men teknisk sett er det lite å utsette og det blir nesten litt komisk å se en del nye maskiner fra HP, som ved første øyekast kan minne veldig om Thinkpad.

Slik er Thinkpad R61 under skallet.

Selv etter lang tid med lang tid med hard belastning blir ikke maskinen spesielt varm under. Ut i fra erfaringene vi har med tidligere Thinkpad-modeller, er Lenovo jevnt over gjerne flinke på dette området. Under maskinen ser man tydelig dreneringen der væske kan renne ut om man søler det i tastaturet. Smart!

Maskinen har både styreflate og styrepinne. For styrepinnen er det også egne knapper. Tastaturet i seg selv framstår som behagelig. Et lite minuselement er plasseringen av venstre Control-tast. Det vanlige er at denne er plassert ytterst, men hos Lenovo har man Function-tasten (Fn) ytterst. Man venner seg sikkert til dette, men hvis man i tillegg varierer mellom å bruke en pc med vanlig tastatur er det et lite minus. Det er også en litt utradisjonell plassering av F1/ESC, uten at vi tror dette vil by på problemer.

LES OGSÅ: Torturtest av bærbare pc-er

Konklusjon

Dette er ikke pc-en du kjøper til underholdningsbruk. Med en vekt på 2,7 kg er den heller ikke blant de beste for folk som er mye på farten. Ser man spesifikasjoner direkte opp i mot prisen finner man også en del modeller som i utgangspunktet er bedre, men Lenovo leverer en gjennomført løsning og med detaljer man ellers kanskje ikke tenker så mye over. For tilhengere av ThinkPad T-serien blir R61 en rimeligere løsning med mange av de samme egenskapene.

I tillegg til konstruksjonen er batterilevetiden noe vi spesielt kan trekke fram. Over fire timer i våre applikasjonstester og tre timer på dvd-avspilling er meget bra.

Prisen ligger på i underkant av 10 000 kroner inklusive mva. Som sagt innledningsvis er standard minnemengde 1 gigabyte, men vi anbefaler på det sterkeste at man oppgraderer til 2 gigabyte.

Totalt sett, for en bedriftsbruker kan R61 være et meget godt valg. Vi må imidlertid igjen bemerke at den er litt stor og tung i henhold til mobilt bruk.

Vi gjør ellers oppmerksom på at Lenovo kan flere forskjellige modeller i R61-serien. Grunnkonstruksjonen er da den samme, men det kan være bedre eller dårligere funksjonalitet på enkelte områder sammenlignet med modellen vi har testet.

Lenovo Thinkpad R61 (7732 1EG)

Pris: Ca kr 10 000 inkl. mva. Internett: www.lenovo.no

+ Meget god batterilevetid. Gjennomført konstruksjon. - Ikke 802.11n og Bluetooth. Litt høy vekt. Svak grafikkytelse.

Spesifikasjoner

- Prosessor: Intel Core 2 Duo T7100- Klokkefrekvens: 2 x 1,8 GHz / 800 MHz FSB/ 2MB L2- Minne (testet/max): 2 GB PC5300 DDR2 / 4 GB- Brikkesett: GM965- Grafikk: Intel GMA X3100- Grafikkminne: -- Harddisk: 120 GB, 5400 o/min. Skjerm/grafikk:- Skjermstørrelse: 14,1"- Oppløsning: 1280x800- Skjermoverflate: Matt- Optisk: Dvd-brenner

Sikkerhet:- TPM: Ja- Fingerskanner: Ja

Kommunikasjon:- Wlan: 802.11a/b/g- Bluetooth: - - Ethernet: 10/100/1000 Mbps- Modem: Ja.- UMTS/HSDPA: Nei/Nei

Tilkoblinger:- Usb: 3 stk USB 2.0- Firewire: 1 stk 4-pin FW400- eSATA: Nei- Mikronfon: Ja- Hodetelefon: Ja- Digital lyd: Nei - VGA: Ja- DVI: Nei- HDMI: Nei - S-video: Nei