Mobil for trådløsnettet

Mobil for trådløsnettet

For to år siden mente Telenor Mobil at kombinasjonen gsm og wlan var en ulønnsom vederstyggelighet. Nå kommer HP med nettopp en slik spesialtelefon.

For to år siden intervjuet Computerworld daværende Telenor Mobil-sjef Ingvild Myhre i forbindelse med at gsm-systemet var ti år. På spørsmål om ikke en kombinasjon av umts og wlan i én og samme telefon ville vært bra, svarte hun bryskt:

 -- Det kommer aldri på tale. Heller ikke med ordinær gsm. Slike wlan-telefoner er en vederstyggelighet og vil ikke føre til lønnsomhet hos oss. Derfor vil du aldri kunne få kjøpt en slik telefon i Telenors Mobils kjedebutikker. Det skal jeg sørge for!

Men den tekniske mobilutviklingen lar seg heldigvis ikke stanse. Ingvild Myhre er dessuten ute av Telenor Mobil. Mobiloperatørens kjeder skal selge den første wlan-telefonen i Norge, som heter Ipaq H6340, og som dessuten er en fullverdig lommedatamaskin. På mange måter er denne spesielle Ipaq-en databransjens hevn over mobilbransjen.

Business-yndling?

Computerworld har som første avis i Norge fått kloa i den spesielle terminalen, som har gode muligheter for å bli en yndling blant selgere og andre som trenger en mobiltelefon og en fullverdig personlig dataassistent (pda) mens de er på farten.

Den litt klumpete og store Ipaq-en ser ut som den stygge andungen, men er i realiteten en skjønn svane, når du begynner å se etter hva den kan by på av avanserte funksjoner. Først og fremst har Ipaq H6340 trippelbåndsfunksjonalitet med gsm 900, 1800 og 1900, som betyr at du kan bruke den på store deler av kloden.

Kort fortalt bruker terminalen gsm for global tale, gprs for datakommunikasjon overalt, Wi-Fi for datakommunikasjon mot såkalte hotspots og andre steder med trådløse nett, samt Bluetooth for kommunikasjon med hodesett og lignende stasj.

Når det gjelder dataoverføring, så har den foruten wlan også gsm/gprs. Hvorfor HP ikke har kostet på seg edge er et stort spørsmål, men i følge ansvarlig for HPs mobilitetsatsing i Europa, Chris Coggrave, vil dette komme i neste versjon. Sannsynligvis presenteres denne på Gsm World Congress i februar eller på Cebit i mars neste år.

Last ned - over alt

Det spesielle med denne telefonen er at du kan begynne å laste ned en fil fra internett via wlan, ta med deg terminalen ut døra, og automatisk fortsette nedlastingen via gprs, men da med noe lavere overføringshastighet. Computerworld har gjort flere tester på dette, og i fire av fem tilfeller gikk det bra uten at forbindelsen ble brutt. 

Telefonen kjører Pocket PC Phone Edition, eller Windows Mobile 2003 operativsystem.

Det er mange positive sider med denne telefonen, men det er litt svakt av HP at de ikke har utrustet Ipaq H6340 med et innebygd mms/video-kamera. Det har de derimot gjort på den amerikanske modellen (Ipaq H6315), men i USA er ikke mms blitt den samme suksessen som her i Europa.

Klumpete

Det trekker dessuten ned at Ipaq H6340 ikke har tommeltastatur slik som for eksempel P900. Dersom du vil ha kamera og tastatur til Ipaq-en må du kjøpe dette som tilleggsutstyr. Terminalen blir da stor og usexy. Men for all del, mange norske businessfolk vil finne mye glede i Ipaq H6340. 

Computerworld anser terminalen som første steg når det gjelder sømløs intergrasjon mellom gsm og wlan, og deler derfor ut tre av seks mulige poeng. Det som virkelig blir spennende er når HP oppgraderer denne modellen til å inneholde også edge eller helst umts.