Mobil-TV er dyrt og dårlig

Mobil-TV er dyrt og dårlig

Nye og virkelig brukbare 3G-tjenester har jeg ennå til gode å se.

Jeg har nettopp fått meg en ny 3G-telefon, en Sony Ericsson Z800i. Jeg benyttet tidligere en Nokia 7610, som i og for seg var grei nok – bortsett fra at den var så utrolig treg. Og selvfølgelig at den plutselig en dag tok kvelden, slik mine Nokia-telefoner pleier å gjøre etter en stund.

Z800i er i en helt annen divisjon enn Nokia 7610 når det gjelder hastighet, ikke bare fordi den har 3G– og dermed støtter raskere dataoverføring, men også fordi menyer og brukergrensesnitt er betydelig kjappere. Telefonen i seg selv er kanskje ikke verdens sprekeste, og den har heller ikke kommet helt til topps i de testene jeg har sett av den – men det er likevel ingen tvil om at det er en god telefon.

Siden dette var min første 3G-telefon, så jeg frem til å prøve ut alle de nye fantastiske 3G-tjenestene som jeg i lang tid har blitt tutet ørene fulle av informasjon om. Min nye hverdag skulle nå bli fylt av videotelefoni og mobil-TV i topp kvalitet, og livet ville neppe bli det samme igjen.

La oss ta videotelefoni først. Alle vet jo at i fremtiden, så snakker alle med hverandre via bildetelefoner. Og nå er fremtiden endelig her. Det er bare én ulempe: Videotelefoni på mobiltelefoner er om ikke fullstendig ubrukelig, så i hvert fall totalt unyttig. Det kan sikkert være gøy første gangen, når man ringer fra pub-en en fuktig kveld på byen – men spesielt nyttig er det neppe.

Koster en formue

Hva med mobil-TV? Det må jo være kjekt å kunne se TV på mobilen, og ikke minst ha muligheten til å se Dagsrevyen når det måtte passe, hvor som helst i verden (hvor det er 3G-dekning)? Min konklusjon? Ubrukelig, det også. For det første koster TV-overføringer til mobiltelefonen en liten formue bare i kostnader til dataoverføring. I tillegg må man betale for mobil-TV-abonnementet. Hos TV2 koster dette kr 29,- for én uke, eller 59,- for én måned. Hos NRK koster en live-sending 5 kroner, pluss datatrafikk som er oppgitt til ca. 13 kroner pr. minutt. Netcom gir deg mulighet til å betale 20 kroner pr. måned, og du er da sikret en makspris på 25 kroner pr. dag for datatrafikk. Billig er det ikke.

Uansett hva det kostet, så måtte jo mobil-TV testes ut – men som nevnt, min konklusjon er at dette er helt ubrukelig. For det første er ikke kvaliteten spesielt god, og av og til «hakker» også sendingene. Den viktigste årsaken til at mobil-TV er ubrukelig, er imidlertid at en mobiltelefon normalt har altfor liten skjerm til at det har noen hensikt å se TV på den. Jeg ser ikke bort ifra at jeg en gang i fremtiden kommer til å se TV på en mobiltelefon, men da må det være en telefon med vesentlig større skjerm enn Sony Ericsson Z800i, og kvaliteten og stabiliteten må være enda bedre enn den er i dag.

Raske nyheter på bussen

Er det så fullstendig bortkastet med en 3G-telefon? Nei – som jeg har nevnt er jeg veldig godt fornøyd med telefonen. Noe av årsaken til at jeg er fornøyd, er at dette er den første telefonen jeg har hatt hvor WAP har vært virkelig brukbart. Med GPRS gikk det greit å lese nyheter via WAP, men det gikk fortsatt så tregt at i hvert fall jeg valgte å skru av all bildevisning (da sparer man jo også penger, ettersom man betaler pr. nedlastet MB). Med en 3G-telefon går det lynraskt å bla i nyheter på WAP-sidene til Dagbladet, VG, Nettavisen og alle de andre – og det hele fungerer så smertefritt at jeg faktisk har valgt å skru på visning av bilder igjen. Jeg leser nå faktisk nyheter på telefonen hver eneste dag, på bussen på vei til og fra jobben. Med GPRS måtte jeg kjede meg veldig, før jeg valgte å bruke telefonen til å lese nyheter på.

En 3G-telefon er også utmerket hvis du har tenkt å bruke den for å koble den bærbare PCen din opp mot Internett, og ikke har noen bredbåndstilknytning tilgjengelig.

Min konklusjon med 3G så langt er altså at teknologien gjør tjenestene jeg allerede har brukt i flere år, enda bedre og nyttigere. Noen nye og virkelig brukbare tjenester har jeg ennå til gode å se.

Kurt Lekanger, ansvarlig redaktør

PC World Norge