KLAR TIL JUL: Mate 9 Pro-mobilen er tilgjengelig i Norge fra 20. desember. Foto: Huawei

Ny toppmodell fra Huawei

Mate 9 Pro kommer med business-yteevne, pris, fotosatsing og ekstra batterisikring.

Den nyeste premiummodellen fra Huawei er den tredje i Mate 9-familien. Mate 9 Pro er mindre enn hovedmodellen med sin 5,5 tommersskjerm, men har en bedre skjermoppløsning. Den introduseres spesielt for enkeltmarkeder som Norden og Kina.

Ambisjoner innen rekkevidde

Huawei er verdens nest største smarttelefonleverandør på Android-plattformen, og har ambisjoner om å bli nummer to totalt etter Samsung. Med fire fattige prosentpoeng unna Apple i markedsandeler i tredje kvartal er det ikke et umulig mål.

- Huawei er tredje største leverandør med sju prosent markedsandel. Siden P8 har vi hatt godt salg, og P9 i vår slo virkelig an. Nå skal Mate 9 Pro markere vår satsing på business-markedet med en ny premium-telefon, sa Tor Martin Storhaug, salgssjef for forbrukerprodukter i Huawei Norge.

Han framholder at batteriet holder 4.000 milliamperetimer og skal kunne brukes for fullt i 1,7 dager før det går tomt. En egen superlader skal sørge for at én jobbdag er sikret med kun 20 minutters lading.

I tillegg til skjerm og batteri har Huawei satset på kraftig maskinvare. Kirin 960-brikkesettet inneholder fire ARM-kjerner med 1,9 gigahertz-frekvens, og nyeste versjon av grafikkbrikkesettet Mali-G71 MP8. Støtte for to SIM-kort er på plass som standard.

Glass og metall

AmoLED-skjermen har WQHD-oppløsning på 2560x1440 med 534 piksler per tomme. Kontrasten er 7.000 til én, og skjermen er buet på begge sider av langsidene.

- Mobilen er skåret ut av et stykke metall, og vi har flyttet fingeravtrykksleseren til fronten. Det gjør vi blant annet for å få plass til det store batteriet, sa Luis Polanco, produktsalgsleder i Huawei under Norgeslanseringen.

Luis Polanco, Huawei Norge. Foto: Dag-Rune Z. Vollen

Fingeravtrykksleseren støtter to forskjellige brukere, og det er mulig å sette opp to kontoer i Mate 9 med forskjellige apper og tilgang. Telefonen er basert på Android OS 7 Nougat. Brukergrensensnitet er Huawei sitt eget, og selskapet hevder det er redesignet slik at alt skal kunne gjøres innenfor maksimalt tre skjermnivåer. I tillegg skal telefonen lære av hvordan brukeren håndterer telefonen og optimere brukergrensesnittet for den enkelte brukeren.

- Vi har lagt til rette for at superlading skal gi lang brukstid på kort tid. Huawei har også lagt inn fem sjekkpunkter som skal sikre at ingen ladestrøm når batteriet om det er noen feil på veien mellom lader og batteri. Slik skal vi unngå problemer med overoppheting, sier Polanco underforstått.

Huawei nevner det ikke, men batteritrøbbel lik de som har rammet Apple de siste årene og Samsung i høst har åpenbart skremt den gryende mobile superstjernen.

Alfabetsuppe og mangler

Modellen som selges i Norge har jobbeminne på 6 gigabyte og 128 gigabyte lagring. Åtte sensorer inkludert 3D-fingeravtrykksleser og digitalt kompass er på plass, i tillegg til hele alfabetsuppa av kommunikasjonsprotokoller: LTE+, HSPA, GPRS, GSM, 802.11a - .11ac, GPS og NFC er bare starten på oppskriften.

Av en eller annen snodig grunn er Mate 9 ikke vanntett eller har spesiell vær- eller støtsikring, og mangler støtte for ekstra minnekort. De viktigste konkurrentene i dette feltet har dette på plass, og det er noe man bør forvente i en smarttelefon til 8.000 kroner.

Kjernefunksjon er foto og video

Foto er en helt egen satsing, og Huawei brukte halvparten av tida under lanseringen i Oslo på å fortelle om alle elementene i satsingen. Doble objektiver fra Leica er kjernemoment, en design som HTC startet med for fem år sida og som siden både LG og Huawei har adoptert for å gjøre mobilfoto bedre. Dessverre har ikke Huawei fått til dette og en helt flat bakside. De to objektivene stikker et par millimeter ut.

Opplegget er å ha et objektiv for fargeopptak på 12 megapiksler, og et monokromt/svart-hvitt-objektiv på 20 megapiksler. Kombinasjonen skal gi ekstra skarpe foto, men også bedre kontrast-håndtering og skyggetegninger. Legg til skarp Leica-optikk med beste blender på F/0,95 og Huawei er klar for å konkurrere med de beste mobilkameraene fra Google, HTC, Samsung og Sony.

Klassiske fotografer vil tenke «Kodachrome», den analoge filmtidens aller skarpeste film, og analogien har mye for seg.

I tillegg ligger helt profesjonell teknologi inne, slik som 4K video, optisk bildestabilisering, adaptiv fokus, følgefokus og varierende fokuspunkt, optisk zoom og råformat. Råformatet støtter ikke opptak med digital zoom, men kvaliteten skal være høy nok til at beskjæring i etterabeidet skal løse problemet.

Lyden er stereo både i opptak og avspilling, og mikrofonen har innebygd støykansellering slik at samtaler skal kunne gjennomføres i støyende omgivelser. I tillegg til den sedvanlige talestyringen, kan man også aktivere en funksjon der brukeren kan rope på mobilen dersom man ikke finner den i farta.

Huawei Mate 9 Pro har salgsstart i Norge 20. desember, og er med andre ord klar om lag da de fleste nordmenn starter julegavekjøpene for alvor.