FRA BULGARIA: Kaffen til 27 kroner ble betalt kontaktløst med en smarttelefon med Android hvor beløpet ble trukket på Meawallets konto hos First Investment Bank i Bulgaria. Denne banken er først med en sikker betalingstjeneste ved hjelp av datasentre

FRA BULGARIA: Kaffen til 27 kroner ble betalt kontaktløst med en smarttelefon med Android hvor beløpet ble trukket på Meawallets konto hos First Investment Bank i Bulgaria. Denne banken er først med en sikker betalingstjeneste ved hjelp av datasentre i nettskyen, ett senter i Norge, ett i USA. (Foto: Ahlert Hysing)

Betalte kaffen fra Bulgaria

Med en mobilbetaling sertifisert av Mastercard ble Kaffebrenneriet første sted hvor kaffen ble betalt fra utlandet.

First Investment Bank AD of Bulgaria (Fibank), er den første banken som tillater kontaktløs mobil betaling fra utlandet. Banken vil ikke være den siste. I Løpet av de nærmeste fem årene antas det at EMV vil sertifisere en rekke løsninger for kontaktløs mobil betaling for bruk over hele verden.

Bulgaria

Det var Meawallet som foretok de første kaffebetalingene fra utlandet i Norge ved å trekke på konto i Bulgaria. Meawallet har fått utviklet en totalløsning for sikker mobil betaling hvor det utnyttes krypterte sikkerhetsnøkler for å hindre svindel, for å tillate betalingsbeløp avhengig av avtalen med brukerens bank. Ikke alt er gjort alene. En rekke partnere har bidratt med teknologi.

Betalingstransaksjonen sendes til en internasjonal skytjeneste som sikrer at betalingen godkjennes med hensyn til bank og mobilt betalingskort. Det er en kryptert nøkkel i mobiltelefonen som sammenlignes med tilsvarende nøkkel hos skyleverandøren. Den ene skyleverandøren er i Norge, den andre i USA.

- Fibank er glad for å kunne tilby et nytt produkt til sine kunder. Fibanks kunder med en Android basert mobiltelefon kan velge det digitale betalingskortet for kontaktløs betaling i butikker, enkelt og sikkert, sier Svetoslav Moldovansky, bankdirektør i Fibank ifølge en pressemelding.

Det digitale betalingskortet er godkjent av Mastercard. Neste skritt er også å få godkjenning fra Visa.

Maktfaktor

EMV (Eurocard, Mastercard, Visa) er blitt et begrep, en maktfaktor for betaling. De vil gjerne overta og styre all betaling, men innser at de må ha partnere. Norske banker foretrekker EMV, for da blir kostnadene mindre for dem, enn om de bruker det elegante, kostnadseffektive norske betalingssystemet, Bankaxept.

- Alle banker har betalingssertifisering fra Mastercard Visa. Vi er et sikkerhetsselskap, sier Lars Sandtorv, administrerende direktør i Meawallet.

Meawallet anser seg som et infrastrukturselskap, som et Fintech-selskap som bidrar til virtuelle betalingskort på mobilen, mobil lommebok med sikker betaling. I løpet av det seneste året har Fintech blitt et nytt begrep for kompetansefirmaer innen bank finans. Det er mer enn 60 bare i Skandinavia. Blant norske kan nevnes Mcash og Zwipe.

American Banknote Corporation, Abnot, har vært en pionér på sikker betaling siden opprettelsen i USA i 1795 og en av de virkelig store på produksjon av betalingskort i verden.

- Vi har global oversikt over mange «lommebok-løsninger» og kan forsikre at Meawallets løsning for Fibank er blant de beste med hensyn til ytelse, integrering og kundeassistanse, sier John Ekers, it-direktør i Abnote.

- Vi er fornøyd med å kunne tilby vårt skybaserte betalingsprodukt i forbindelse med denne nye betalingstjenesten. Det har vært veldig bra å jobbe sammen med alle partnerne som har vært involvert i arbeidet, sier Doug Yeager, administrerende direktør i Simplytap som har bidratt til kontaktløs betaling som et ledd i Meawallets totale betalingskjede.

Mange nye

Også Tieto har bidratt med kompetanse og vil være salgspartner mot alle banker i deres marked sammen med Meawallet. Tieto er et eksempel på en partner. Meawallet har partnere i Australia, Europa, Midt Østen, Sør Afrika og USA.

Det er mange nye spillere innen bank/finans. Alle disse kompetansefirmaene kaller seg Fintech. Alle har de kompetanse, produkter og tjenester som utfordrer de tradisjonelle banktjenestene.

- For bankene er det aller beste som kan skje, at ingen ting skjer, hevder Lars Sandtorv.

Men det har allerede skjedd mye. Myndighetene i EU har bestemt å endre på satsen for interchange, honoraret bankene tar for å gjennomføre betalingen. Satsen for Interchange har vært på én prosent.  Nå er den redusert drastisk. For debet-transaksjoner (Visa) er den på 0,2 prosent, for kredit på 0,3 prosent.

- Bankene har tjent grovt på Interchange frem til i år, hevder Lars Sandtorv.

For bankene må begynne å spille på lag med de nye Fintech-selskapene. Alternativet som truer i det fjerne er Google og Apple. De startet først i USA, men på grunn av deres grunnleggende teknologi som alle har i lommen, er det lett å legge på ekstra tjenester. Alternativet er nye typer banker som lever av betalingstjenester, som ikke har en historikk, som dermed kan starte uten gamle kostbare systemer.

Stor industri

For betalingskort er blitt en stor industri. Selv i Norge må nå foreldre passe på, for kontanter er nå snart uforståelig for den oppvoksende generasjon. De er vant til å få et betalingskort som foreldre fyller opp med penger. Det kan gjøres på et blunk med den nye norske betalingstjenesten Vips, men den tjenesten kan kun benyttes i Norge.

EMV ønsker å tilby elektronisk betaling over hele verden, kontaktløs med bruk av kort og mobiltelefon. For det er få fortrinn med kontaktløs betaling med mobiltelefon fremfor å bruke et kontaktløst betalingskort.

Betalingen krever en skytjeneste og en app i mobilen, HCE (Host Card Emulation) som simulerer betalingskortet. Det er denne app-en i mobilen som må sertifiseres. Det er denne app-en Meawallet har fått godkjent som en av de første i verden.

Tyveri er en utfordring for både betalingskort og mobiltelefon, for kontaktløs betaling krever ingen autorisasjon. Derfor er det begrensning på beløp og hvor mange ganger om dagen kontaktløs betaling kan foregå.

Så spørsmålet er hvorfor? For de fleste er forholdet til mobilen mye tettere enn til betalingskortet. Betalings-app-en i mobiltelefonen kan oppgraderes og videreutvikles til en mer omfattende betalingsløsning. Mistes mobiltelefonen er det raskere å stoppe et forsøk på svindel enn med betalingskort hvor det går tid før kortet er svartelistet.

- Med vår teknologi kan det utstedes digitale betalingskort. I 2020 har alle betalingsterminaler støtte for kontaktløs betaling. Sikkerheten er mye høyere med mobil på grunn av at den er innebygd og fordi man kontakter banken med en gang man har mistet mobilen, sier Lars Sandtorv.

I dag antas det er 700 millioner smarttelefoner som kan støtte kontaktløs betaling. Om få år tror bransjefolk at det har vokst til to milliarder.

mobilbetaling