Mobilbransjens fugl Fønix

Mobilbransjens fugl Fønix

Ericsson var nær redusert til en ubetydelighet. Tre år senere er Sony Ericsson det toneangivende selskapet i mobilbransjen.
For tre år siden tok det slutt for Ericssons mobiltelefoner. Konsernet hadde tapt markedsandeler jevnt og trutt, og var nede i en andel på rundt fire prosent. Erkerivalen Nokia hadde noen år tidligere satt inn støtet med lekre og brukervennlige modeller. Ericssons apparater var "grå Volvoer".

Ericsson forsøkte å ta igjen, og brente mye penger på å utvikle nye design og forskjellige modeller. Men bildet av at alle Ericsson-apparater var like av utseende og konstruert "av ingeniører for ingeniører" var sementert hos mobilkjøperne.

Tunge tider også på andre områder ga Ericsson-ledelsen få valg; man måtte skille ut mobiltelefonene i et eget selskap, avvikle det hele eller finne en partner. Det første ville ikke aksjonærene. Det andre ville være et stort prestisjenederlag.

Heldigvis fantes det en partner; et stort japansk selskap som verken hadde fått fotfeste i det europeiske eller det amerikanske markedet.

Samling i bunn

Sony Ericsson så dagens lys i oktober 2001 med aksjene fordelt likt mellom de to moderselskapene. Nå skulle Ericssons erfaring med radioteknologi krysses med Sonys kunnskaper om forbrukerelektronikk. Men optimismen sto ikke i taket.

Den norske avdelingen i Sony Ericsson besto av to mann. Seks måneder tidligere hadde de vært 20 som pushet Ericsson-mobiler, og porteføljen besto av Ericsson-modeller som ikke solgte spesielt bra.

Det første lyspunktet var T68. Det var den første gsm-telefonen med fargeskjerm. Den så bra ut og hadde "alt" -- ikoner, Bluetooth, gprs, highspeed, ingen utstikkende antenne, lav vekt og var designet med myke linjer.

T68 ble lansert tre uker etter at Sony Ericsson var startet opp. Det nye selskapets første produkt var en ren Ericsson-telefon og den siste mobilen med logoen til det svenske teleselskapet. Oppfølgeren T68i var noe redesignet, hadde noe hvassere egenskaper og ble det første Sony Ericsson-apparatet.

-- Men husk at den mest avanserte og veldesignede telefonen på markedet fortsatt var et rent Ericsson-produkt. Den viste at Ericssons designere og utviklere ikke sto tilbake for konkurrentene, sier markedssjef Erik Sandsmark.

I toppklassen

Mot slutten av 2002 slo Sony Ericsson til mot Nokias dominans innen de dataorienterte mobiltelefonene. Finnenes Communicator var enerådende med tre generasjoner bak seg. P800 var helt annerledes. Den lignet mer på en telefon enn Nokias enhet, som kunne minne om en liten pc.

Og det er ikke noen negativ karakteristikk av Communicator-modellene som du kunne se i enhver flyplass-lounge. Snarere et forsøk på å beskrive dristigheten ved å utfordre en klassiker. P800 ble raskt en suksess i sin klasse.

-- P800 tok en dramatisk større andel enn noen annen tilsvarende modell i pda/smartphone-segmentet. Det var viktig for oss, fordi P800 skulle vise at vi kan. Den var blant de første gsm-telefonene med kamera, og den hadde full pda-funksjonalitet med Symbian OS, sier Sandsmark.

Designsuksess

Men én svale gjør ingen sommer. P800 var populær, men i et smalt segment. Sommeren 2003 kom imidlertid modellen som ble det store gjennombruddet for Sony Ericsson, T610. Den fikk toppkarakter i Computerworld, så vel som i nesten ethvert medium som omtalte den.

-- Den dukket opp i mai, og første som slo meg var at den var firkantet. Her var vi i Ericsson blitt kritiserte for firkantede og kjedelige mobiler. Vi hadde suksess med en lekker T68 med myke linjer, og nå var vi tilbake med et firkantet design.

-- Vi lot sommeren passere, og startet markedsaktivitet i august. Da tok det helt av. Siden august 2003 har det største problemet vårt vært å skaffe nok av T610 og oppfølgeren T630, hevder Sandsmark.

Sony Ericsson har økt salget enormt siden starten for tre år siden, særlig i Norge. Ut fra hva Computerworld erfarer omsetter de nå mer per måned her til lands enn de gjorde hele det første året. Men Sandsmark vil ikke bekrefte noen tall.

-- Det er vel ikke helt usant det du sier, men jeg kan ikke gå ut med konkrete omsetningstall.