Mobildronningen som ble overkjørt av keiseren

Mobildronningen som ble overkjørt av keiseren

Onsdag var siste arbeidsdag for mobildronning Ingvild Myhre i Telenor. Igjen står et barbert mobilselskap med en vinglete markedsstrategi.
Organisasjonskaoset og maktkampene i Telenor Mobil er som et eventyr. "Vi har funnet en mobildronning", tenkte eks-keiser Tormod Hermansen i Telenor da han for fire år siden tok Ingvild Myhre inn i hoffet sitt. Hun kom da fra en sjefsjobb i Alcatel.

Den langhårede ingeniøren fra Narvik ble nærmest teknisk geniforklart. Hun var da også en dronningtittel verdig. Myhre har gjort veldig mye bra for Telenor Mobil. Men de siste to årene har hun nærmest vært usynlig.

Mobildronningen Myhre hadde vært to år ved Hermansens side da Telenor-keiseren abdiserte. Etter ønske fra Hermansen overtok økonomen Jon Fredrik Baksaas keisertronen hos Norges største it-konsern.

Telenor Mobil har de siste årene mistet mange kunder til andre mobiloperatører, spesielt til Netcom. Dette har ikke gått upåaktet hen hos markedsfolkene i Telenor. De klaget sin nød til keiser Baksaas, samt til knekten Morten Karlsen Sørby, som er konserndirektør i Telenor Norge.

Personkjemien mellom mobildronningen og keiseren/knekten ble derfor dårlig. Resultatet ble at dronningen gradvis mistet ansvar, ære og berømmelse. Myhre er alt for skikkelig, ordentlig, og ikke så rå som markedsfolkene mente hun burde være. Det ble hennes bane. I hvert fall i Telenor.

"Mobildronningen er død, leve kongen!" Dette tenkte nok Jan Edvard Thygesen da han 16. januar ble sjef for Telenors nordiske mobilsatsing, Nordic Mobile. Ingen er i dag i tvil hvem som er mobilkonge i norske Telenor Mobil, samt på nordisk plan.

Men sagaen om mobildronningen og hennes mobilselskap stoppet ikke der. I forrige uke fikk hun hastig jobbhjelp av Jonas Gahr Støre i Norges Røde Kors. Men det er Telenor Mobil selv som trenger førstehjelp ettersom store deler av organisasjonen nå er overført til Nordic Mobile og Telenor Norge.

Resultatet er at Telenor Mobil er i ferd med å bli et papirselskap med uklare ansvarsforhold og dårlig merkevarebygging i forhold til Netcom. Dersom ikke noe gjøres vil de ende opp som kun et varemerke for mobiltelefoni i den store Telenor-sfæren.

Organisasjonsendringene i Telenor Mobil er ikke over. I kulissene jobbes det som aldri før.

Jeg tror ikke keiser Baksaas har tenkt å la mobilkonge Thygesen styre Telenor Mobil særlig lenge. Det er kun i en overgangsperiode, før jokeren til Baksaas blir trukket frem av ermet. Jo Lunner er gutten med gullbuksene i Telenors internasjonale mobilorganisasjon. Han har gjort gråstein til gull med russiske Vimpelkom, og er nå kun styreformann i dette selskapet.

Før jul kom Lunner hjem til teleslottet på Fornebu. Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før den dyktige kronprinsen Lunner vil få en ny krone i Telenor-organisasjonen. Sannsynligvis står det Mobil og Norge på hans nye septer. Det er ingen dum idé.

Selv om Telenor med Ingvild Myhres avgang sier snipp snapp snute - så er ikke dette mobileventyret ute.