Android Market passerer App Store

Android Market passerer App Store

Best utvalg hos Android, men utviklere som vil tjene penger velger Apple.

Det kan minne om kappløpet mellom haren og skilpadden. Ingen trodde lille Android skulle ta innersvingen på den kjappe app-innovatøren Apple.

Nå ser august ut til å bli måneden Android Market suser forbi Apples App Store. Ikke verst for en aktør som knapt nok var ute av startgropa ett år før.

Les mer: Android knuser Nokia og Apple

Per 1. mai hadde Android 294.738 app-er mot Apples 381.062. I april alene kom det 28.000 nye applikasjoner til Android mens Apple la til rundt 11.000.

Med samme veksttakt i månedene framover vil Android suse forbi Apple i august, viser en fersk rapport fra tyske Research2guidance. Krysningspunktet er på rundt 425.000 apps i begge applikasjonsbutikker, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Det enkle mot det sikre

Research2guidance er kritisert for ikke å være helt uavhengige, med kilder dypt inne i Android-utviklermiljøet. Men rapporten og konklusjonene støttes av uavhengige Distimo, som i en rapport i april anslår at krysningspunktet der Android går forbi Apple vil være i august/september.

Et viktig moment for veksten til Android er bokstavelig også deres akilleshæl. Med hyperenkel publisering av nye applikasjoner og svake kontrollrutiner av funksjoner og sikkerhet er Android et yndet mål for kreative utviklere. Også de med skumle ugler i app-en. Apple har med rigorøse rutiner og sterkt sikkerhetsorientering etablert et tregere utviklermiljø med strengere krav.

Apple tjener penger

En annen viktig forskjell er inntektsmodellen. Bare en av tre Android-apps er betalvare. Tallene for andre app-butikker er over seksti prosent. Høy inntekstandel var også et av kjernepunktene når Windows Phone presenterte status for sin applikasjonsutvikling. Heller ikke mobil-app-utviklere kan leve av ingenting. Veksten i app-er til Android anslås å bremse opp når app-er skal levere en inntektsstrøm også.

I en rapport fra IHS Screen Digest er det gjort et poeng av at Apple fortsatt er stedet for de som vil tjene penger. Mer enn trefjerdedeler av inntekten i mobil-app-er genereres hos Apple, og andelen anslås til å være minst seksti prosent fram til 2014.

Mobil rakettfart

Applikasjonsbutikkene er blitt en indikator på suksess for smartmobilsystemene, selv om nytteverdien til app-ene ikke alltid er deres dominerende faktor.

Utviklingen har gått veldig raskt. Android raste forbi Apple i løpet av høsten i fjor, og inntok topplasseringen i mobiltelefonmarkedet foran Symbian ved årsskiftet. I januar var utviklerne om lag like interessert i Android som i Apple-plattformen.

Les mer: Alle vil ha Google og mobilutviklere

Apple er inne i en stim av dårlige nyheter. Netcom melder at Android med 46 prosent allerede har erobret smarttelefontoppen fra Apple med 43 prosent. Dette skjer allerede en måned etter at Apple virket uslåelig på toppen. April ble preget av at overvåkingen enhetene deres gjør eksploderte som mediasak. Skjult bak en ullen tåke av dårlige unnskyldninger endret Apple denne funksjonen denne uka.

Les mer: Apple endrer overvåkingsfunksjon

Mobile Enheter