Android spiser seg innpå Iphone

Android spiser seg innpå Iphone

Apples rekordkvartal blir småtterier mot veksten for Android.

Det globale salget av smarttelefoner steg med 48,7 prosent i årets første kvartal, sammenlignet med fjorårets første kvartal, viser tall fra Gartner. Det ble solgt 54,3 millioner enheter, og markedet har ikke vokst i kjappere tempo siden 2006.

Iphone og Android duellerer om tredjeplassen hva operativsystem på smarttelefoner angår. Men selv om Android hadde en vekst på hele 707 prosent i Nord-Amerika, gjør Europa og Asias kjærlighet for Iphone at Apple totalt sett ligger langt foran den Google-baserte telefonen.

For Apples del ble det deres sterkeste kvartal noensinne med 8,3 millioner solgte enheter – en oppgang på 112 prosent. Android vokste på sin side fra 575.000 enheter til 5.215.000 enheter. Når det gjelder markedsandel ligger Iphone nå på 15,5 og Andoid på 9,6 prosent globalt.

- I Europa var det dobbelt så mange solgte Iphones som Android-telefoner, sier forskningsdirektør Carolina Milanesi i Gartner.

Symbian og RIM leder

Men mens Android og Apple slåss tredjeplassen, er det stadig Symbian-baserte telefoner som ligger i tet. Årets første kvartal solgte de 24,1 millioner enheter, sammenlignet med 17,8 samme periode i fjor. Tallene har blant annet fått god hjelp fra Nokias smarttelefoner i billigsegmentet. Like fullt var ikke veksten like kraftig som hos enkelte av konkurrentene, og dermed gikk markedsandelen ned fra 48,8 prosent til 44,3 prosent.

Andreplassen innehas av Research In Motion (RIM), selskapet som har Blackberry-merkenavnet. 10,5 millioner solgte enheter gjør RIM til det fjerde største mobilselskaper i verden målt i salg. Men også her har markedsdelen falt noe, fra 20,6 til 19,4 prosent.

Windows Mobile må nøye seg med femteplassen, med 3,7 millioner solgte enheter, med en markedsandel som har gått fra 10,2 til 6,8 prosent.

Nokia og Samsung størst

Totalt sett gikk antallet solgte mobiltelefoner, altså ikke bare smarttelefoner, men også andre mobile telefoner, opp med 17 prosent. Antallet solgte enheter endte på 317,7 millioner, ifølge Gartner.

I denne kategorien ligger Nokia på førsteplass med markedsandel på 35 prosent, Samsung på andre med 20,6 prosent, LG på tredje med 8,6 prosent, RIM på fjerde med 3.4 prosent og Sony Ericsson på femte med 3,1. Apple dukker opp på sjuendeplass på 2,7 prosent, og rett over ligger Motorla på 3 blank.

Mobile Enheter