Apple med verdens tynneste pc

Apple med "verdens tynneste pc"

LONDON (PC World Norge): Apple-sjef Steve Jobs kaller den nye MacBook Air for verdens tynneste bærbare pc.

Ryktene stemte. Det ble en liten og supertynn bærbar pc fra Apple: MacBook Air.

Apple-sjef Steve Jobs lanserte i sin åpningstale på Macworld Expo den nye bærbare Mac-en som skal dekke et viktig hull i Apples portefølje: en ultraportable pc.

- Verdens tynneste bærbare pc, sier Steve Jobs om MacBook Air.

Videoleie

Samtidig lanserte han videoleie via Itunes for både Mac og Windows-pc, samt via Ipod, Iphone og til og med direkte fra sofakroken via Apple TV. Dette er en boks som blant annet brukes til å vise video i dvd- og hd-kvalitet på flat-tv.

Apples øvrige lanseringer var Time Capsule, en trådløs versjon av sikkerhetskopiløsningen Time Machine, og omfattende oppgradering av programvaren for Iphone og Ipod Touch.

0,4 cm

MacBook Air veier vel 1,3 kilo, er bare 1,93 cm tykk på det tykkeste og utrolige 0,4 cm på det tynneste.

Øvrige stikkord er 13,3 tommers bredformat-skjerm med led-bakbelysning, innebygd Isight-webkamera, tastatur i full størrelse og 80 GB disk som standard.

Alternativt - men litt dyrt, innrømmet Jobs - kan man få 64 GB flashminne som lagringsmedium.

Da vi kjapt prøve den nye MacBook Air her i London, kunne vi fastslå at tastaturet føltes omtrent som det nye, separate tastaturet som blant annet følger med Imac og Mac Pro, om enn uten numeriske taster.

Den nye MacBook Air har ikke optisk stasjon, men man kan få kjøpt en ekstern SuperDrive dvd-brenner med usb-tilkobling.

- Men vi tror ikke folk flest vil ha optisk enhet lenger, sa Steve Jobs.

14 290 kroner

MacBook Air kommer i salg i løpet av et par uker, og prisen i Norge blir 14 290 kroner, opplyser presseansvarlig for Apple, Andreas Rødland, til PC World Norge.

MacBook Air er designet i umiskjennelig Apple-stil.

Apple og Hollywood

Åpningstalen til Steve Jobs på Macworld Expo ble i år som i fjor overført via satellitt til utvalgte steder, blant annet til BBCs TV Centre i London, der PC World Norge sammen med rundt 500 andre gjester kunne følge overføringen direkte. Talen blir lagt ut for nedlasting på Apples web-sider senere.

Forestillingen var en demonstrasjon av det nære forholdet mellom Apple og Hollywood. Så å si alle de store amerikanske filmselskapene er med på videoleiesystemet som Apple nå introduserer, med over 1000 filmtitler tilgjengelig innen slutten av februar via Itunes. Filmselskaper som Sony, Disney, Universal, Paramount og 20th Century Fox er med på løsningen.

I første omgang er det bare amerikanske Itunes-brukere som kan glede seg over tilbudet, men Jobs sa han håpet Apple greie å få i stand et internasjonalt tilbud i løpet av året.

Videoleien skjer via Itunes, Apples program for både Mac og pc til å spille av musikk, video og podcaster. Dette betyr at man kan spille av den leide filmen på Ipod, Iphone, Mac og på Windows-pc.

Prisen i USA vil være 2,99 dollar for arkivfilm og 3,99 dollar for nye filmer.

Ønsker man å leie film for å se den i dvd- eller hd-kvalitet på sin 42-tommers flat-tv, kan man leie direkte fra sin Apple TV-boks i stua, uten å måtte gå om Mac eller pc. Prisen for leie av film i hd-kvalitet er 3,99 dollar for arkivfilm og 4,99 dollar for nye filmer.

Mobile Enheter