Apple stopper Samsung i EU

Apple stopper Samsung i EU

En tysk domstol stopper alt salg av nettbrett fra Samsung i hele EU.

Apple bekreftet i går ettermiddag at de har fått en tysk domstol med på en midlertidig forføyning som stopper alt salg av nettbrett fra Samsung i hele EU, med unntak av Nederland. Der drar det seg til med en egen rettssak mellom Apple og Samsung.

- Det er ingen tilfeldighet i at de nyeste produktene til Samsung ligner veldig på vår smarttelefon og nettbrett. Dette gjelder fra utforming til brukergrensesnitt og innpakking. Denne type åpenbar kopiering er ulovlig, og Apple må forsvare sin intellektuelle eiendom når andre selskaper stjeler våre ideer, melder en talsperson for Apple i en epost til Computerworlds nyhetstjeneste.

Målet med prosessen i Nederland er å få på plass den samme forføyningen mot salg av nettbrettet der også. Apple sier også at målet i neste omgang er å få til samme salgsstans for Galaxy-smarttelefoner i EU.

Samsung ikke hørt

Samsung svarer på sin side at de hverken er blitt orientert eller hørt i retten i Tyskland. De har dermed ikke fått høve til å forsvare seg mot beskyldningene fra Apple.

- Samsung er skuffet over hva retten har avgjort, og vil omgående forsvare angrepene mot våre intellektuelle rettigheter både i Tyskland og i resten av verden. Vi vil ta alle grep som er nødvendig for at våre innovasjoner i mobil teknologi kommer kundene til nytte i Europa og i resten av verden, sier selskapet i en epost.

Samsung sier at den midlertidige forføyningen ikke påvirker utviklingen i de øvrige rettssakene som er på gang i Storbritannia, USA, Australia og andre steder. Apple og Samsung spiller søksmåls-pingpong med gjensidige beskyldninger om krenking av egne innovasjoner i de fleste store teknologi-markedene utenfor Asia.

Les mer: Android knuser Nokia og Apple

Grunnen til at Tyskland velges som arena for rettssaker om opphavsrett er at landet har svært sterke lover som verner opphavshaver for ideer og produkter. Vernet er på mange områder sterkere enn for nabolandene i og utenfor EU.

Søksmål-ping-pong om Android

Etter at Apple omstartet nettbrettmarkedet i fjor har det vært viktig for Apple å klemme mest mulig penger ut av sine høyt prisete Ipad-varianter av nettbrett. Rettssaker mot konkurrenter, spesielt den sterkeste konkurrenten Samsung med sine Tab-nettbrett, viser hvor sterkt Apple frykter konkurranse i et lukrativt marked.

Apple ser da helt bort fra at nettbrett ikke er noen ny produkttype. Denne måten å levere informasjon på har vært vanlig, om ikke like utbredt, like lenge som pc-er har vært vanlig.

Les mer: Derfor trenger du ikke nettbrett

Følgene av et forbud rettet mot Samsung er ikke bare at konkurransedyktige produkter sperres ute fra kundene. Det reiser også spørsmål om følgene for Android som operativsystem, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Rettsakene som kjøres mot Samsung, HTC og andre selskaper kan både føre til salgsforbud i ekstreme tilfeller, eller til dyre lisensavtaler til Apple som kommer til å dra opp prisene for Android-produkter. Mangfold i design, priser og produkter er hovedgrunnene til at Android har erobret markedslederstillingen som smarttelefon på rekordtid. Dette har Apple aldri klart i noen store markeder med sin smarttelefon.

Les mer: Oracle mot Google i mange rettsarenaer

Apple jakter Samsung for brudd på patenter i flere land. Tidligere i måneden klarte selskapet å få Samsung til å utsette lanseringen av en av de nyeste nettbrettene i Australia.

I første omgang vil ikke en avgjørelse om midlertidig forføyning ha konsekvenser for Norge som EØS-land. En endelig dom i samme retning kan få konsekvenser avhengig av lovene som er brukt. Dersom Apple taper det endelige søksmålet, vil de kunne idømmes erstatningsplikt for tap Samsung har lidt som følge av forføyningen.

Mobile Enheter