ARM kan spise seg innpå Intel

ARM kan spise seg innpå Intel

Har overtaket på nettbrett og mobil. Nå vil selskapet inn på pc-markedet.

I en ny rapport fra IDC slås det fast at anslår at en av seks pc-prosessorer vil være fra ARM innen fire år.

Det betinger at selskapet bestemmer seg for å satse på å utvikle prosessorer for bærbare og stasjonære pc-er. Drivkraften er styrken i momentet ARM har fra å levere det store gross av prosessorer til mobile enheter, og varslet støtte for Windows 8.

Les mer: - Microsoft bommer med ARM-Windows

Lavenergiprosessorer

- ARM er foreløpig ikke i pc-prosessormarkedet, som er dominert av Intel og AMD. Men ARM kan ta markedsandeler når muligheten som ligger i kommende Windows 8 for å kjøre på selskapets lavenergiprosessorer, påpeker Shane Rau, forskingsdirektør for halvlederkomponentmarkedet i IDC, til Computerworlds nyhetstjeneste.

Les mer: AMD til kjernekrig mot Intel

Så sent som i starten av året var ARM lunken til å tre inn i dette markedet. Konsernsjef Warren East sa i et intervju at selskapet skarpstilte innsatsen mot det voksende mobiltelefon og nettbrettmarkedet.

- Å satse på pc-markedet vil bli ekstremt dyrt og for å være helt ærlig ikke gi noe særlig fordeler, poengterte East.

Markedet endrer seg når ARM fra denne måneden møter konkurransen fra Intel og deres Oak Trail-prosessor. Den er spesialdesignet for nettbrett.

Les mer: Slik skal Intel erobre nettbrettene

Lisensproduksjon

ARM baserer mye av produksjonen av sine prosessorer på lisensproduksjon hos brikkeleverandører som Nvidia, Qualcomm og Texas Instruments. Alle har annonsert at Windows 8, som kommer i løpet av neste år, vil kunne kjøre på en ARM-plattform. Nvidia, som er kjent for sine grafikkprosessorer, er i gang med prosessorutvikling for pc og servere. Deres Project Denver er basert på ARM-design.

Qualcomm og Texas Instruments er foreløpig ikke på samme spor. Det spekuleres likevel over om mini-pc-markedet kan være en farbar vei. Intel har solgt langt over 70 millioner av sin Atom-serie av prosessorer, for det meste i mini-pc-er. Selv om dette markedet bremset opp etter omstarten i nettbrettmarkedet i fjor, er det fortsatt rom for lette pc-er med innebygde tastatur og periferienheter. Dette er områder nettbrett kommer til kort. Også hybrider av mini-pc-er og nettbrett er demonstrert som mulighet.

- Om ARM tar løs i mini-pc-markedet, er veien kortere til å skalere inn i pc- og servermarkedet. Servere med ARM-prosessorer kan levere anstendig yteevne med lavt strømforbruk og varmeutvikling, sier Rau.

Det ARM mangler for å være klar for det store markedet er støtte for 64-bit-prosessering, mer internminne, raskere interne sambandskanaler og flere kjerner per prosessor. ARM har allerede demonstrert Cortex-A15, som er en prosessordesign som kan ha inntil 16 kjerner. Selskapet vurderer også 64-bit-støtte.

Les mer: Intel skal lage 3D-transisistorer

Les om:

Mobile Enheter