Bedriftene svikter mobilsikkerhet

Bedriftene svikter mobilsikkerhet

Tre av fire norske ansatte har bedriftshemmeligheter i baklomma.

Tre av fire ansatte i små og mellomstore virksomheter har tilgang til arbeidsstedets datasystemer eller kan lese og sende epost via mobile enheter. Samtidig innrømmer bedriftene at de er for dårlige med mobilsikkerhet, viser en rapport Post- og teletilsynet (PT) legger fram i forbindelse med den nasjonale sikkerhetsdagen.

- Vi ser en nedgang i gode rutiner for sikker bruk av mobiltelefoner og bærbare pc-er, sier PT-direktør Willy Jensen.

Klassisk bra

Bruken av smarttelefoner og nettbrett har økt kraftig de siste to årene. Under halvparten av norske bedrifter gjør noe med den økte trusselflaten dette innebærer.

Det vanligste tiltaket er "sikker tilkopling", noe som hjelper lite om innhold er lastet ned til en mobil enhet. En av tre har installert antivirus og litt færre tar sikkerhetskopi. En av fem fjernsletter innhold og en av seks har innført "andre tiltak".

- En moderne mobil inneholder enorme mengder informasjon om både oss, arbeidsgiver og kunder. Norsk forvaltning og næringsliv må gjennomgå egne sikkerhetsrutiner på nytt, sier PT-direktør Willy Jensen.

Enkelt å verne

PT gir følgende råd til sikkerhetsbeviste mobilbrukere:

  • Behandle jobbtelefonen som om det var kredittkortet ditt
  • Aktiver pinkode eller passord / mønstergjenkjenning for å åpne telefonen
  • Fjernsletting av mobilinnhold gjør at du kan slette alt innholdet på telefonen hvis du mister den. Spør mobilselskapet ditt om hjelp
  • Hold antall installerte applikasjoner på telefonen på et minimum
  • Bruk antivirusprogramvare

Mer klassisk sikkerhet som brannmurer, virusprogrammer og sikkerhetskopiering er under god kontroll i norske bedrifter. Fire av fem har dette på stell.

Mobile Enheter