Blackberry vs. Windows Mobile

Blackberry vs. Windows Mobile

DUELLEN: Produktdirektør Hans Petter Brynildsen i Blackberry-distributøren Trigcom møter sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft til duell. Hva er best, Blackberry eller en mobil med Windows Mobile?

- Hva er sikrest av Blackberry og en mobil med Windows Mobile?

Produktdirektør Hans Petter Brynildsen i Trigcom: - Uten tvil en Blackberry. Sikkerhet har vært i fokus fra første dag, løsningen ble bygget for en sikker og funksjonell kommunikasjonsform. Blackberry sin løsning er blant annet sertifisert av Nato og SERTIT. Alt du kan gjøre på telefonen kan bedriften overstyre.

Sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft: - Vi har full sikkerhetssertifisering. Vi har i tillegg støtte for kryptering av minnekortet. Mulighet for bedriften til å skru av kameraet er et eksempel på en sikkerhetsfunksjon. Du kan også tvinge gjennom pinkode-bruk og sterke passord. Krypt, samt krypering av epost og tilhørende vedlegg. Du kan få en høy grad av sikkerhet, ikke bare på håndsettet, men også serverporteføljen.

- Hva er fordelen med ditt produkt?

Brynildsen: - Det er to sider. Det ene er brukeren, som får en terminal med god batterilevetid og et enkelt brukergrensesnitt. Bedriften på sin side får full kontroll over hver enkelt enhet. Løsningen er enkel å drifte, og det er lite jobb med hver telefon. Mistes en av telefonene er det enkelt å klone en ny ved å laste opp alt man trenger - og utelukke det som ikke skal være der.

Seierstad: - En ting er at Windows Mobil integreres enkelt med bedriftens infrastruktur - fordi det ikke er noen egen løsning for mobiltelefoner. Serverporteføljen har du allerede på plass. En annen fordel er det store utviklingsmiljøet rundt .Net, hvor man både lager og tilpasser applikasjoner til en mindre skjerm på mobilen. Dessuten finnes det 40 forskjellige produsenter med Windows Mobile å velge mellom.

- Hvilken egner seg best til integrering med forretningsapplikasjoner?

Seierstad: - Nå kjenner jeg ikke Blackberry veldig godt. Men det jeg kan si er at vi har lagt til rette for drift, utvikling, vedlikehold og administrasjon. Dessuten finnes det gode tredjepartsløsninger som det er enkelt å integrere med. Nevner også at det finnens SQL-server for Windows Mobile.

Brynildsen: - Her vil jeg også si Blackberry. Du er på innsiden av brannmuren med en gang, surfer på intranettet og enkel tilgang til applikasjonsserveren. SAP har for eksempel en løsning tilpasset Blackberry. Absolutt all kommunikasjons er kryptert

Sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft. (Foto: Microsoft)

- Blir iPhone 2.0 en konkurrent i det profesjonelle markedet?

Seierstad: - Det tør jeg ikke svare på. Det var på tide at de kom med en mer profesjonell telefon. Men jeg tror ikke Apple blir større konkurrenter for oss enn Nokia og Sonyericsson. Fordelen med Windows Mobile er jo at man kan tilpasse valg av håndsett til bruksområdet – for eksempel for utendørs bruk.

Brynildsen: - Vi ser det ikke slik, og det gjør heller ikke produsentene av Blackberry. Vi ser på iPhone som en telefon rettet mot privatmarkedet.

Produktdirektør Hans Petter Brynildsen i Trigcom. (Foto: Trigcom)

- Hvilken telefon er rimeligst i drift?

Seierstad: - Det bør operatørene svare på. Datamengden kan du styre helt selv, for eksempel med eller uten vedlegg. Det er bedriftspolicyen som i stor grad avgjør mengden nedlastet data.

Brynildsen: - Det er uten tvil Blackberry. Det er to faktorer her, datakostnader og utviklingskostnader. Tester viser at Blackberry bruker opptil 15 ganger mindre datakapasitet enn Windows Mobile. Og så går det raskt å åpne for eksempel et Word-vedlegg.

Les om:

Mobile Enheter