I dag lanseres Windows Phone 7

I dag lanseres Windows Phone 7

Produktslippet kan bli avgjørende for Microsofts mobile fremtid.

I dag vil Microsoft for første gang vise fram mobiltelefoner som kjører på det nye operativsystemet Windows Phone 7.

Microsofts Windows Mobile har i stadig større grad blitt akterutseilt av Iphone, Android og Blackberry. Selskapets suksess med dagens nye produkter kan være avgjørende for Microsofts mobile fremtid.

Det mener i hvert fall mange eksperter, som karakteriserer dagens hendelse som svært viktig.

- På en skala fra en til ti er denne lanseringen en elleve i viktighet, både for Microsofts mobilsatsing og for Microsoft generelt, sier IDC-analytiker Raymond Llamas til Computerworlds nyhetstjeneste.

Har feilet før

Microsoft har så langt ikke klart å hevde seg på mobilmarkedet, til tross for flere forsøk. Den ungdomsrettede mobilserien Kin som ble lansert i vår ble for eksempel gitt opp etter kun to måneder på markedet, og for å ha noen sjanse med Windows Phone 7 må selskapet parkere de bedrøvelige resultatene fra Windows Mobile OS.

Det nye operativsystemet må være godt nok til å kunne ta opp kampen med Apples Iphone og andre populære smarttelefoner, men enkelte tror det allerede kan være for sent for Microsoft å bedre sitt mobilrykte.

- Med WP7 forsøker Microsoft å ta igjen alle de andre på mobilmarkedet, sier Yankee Groups analytiker Zeus Kerravala.

- På mange måter tror jeg de har gått glipp av mobilvinduet. Windows Mobile har gitt folk en dårlig ettersmak i munnen, og det blir vanskelig å få kunder til å forsøke Microsoft og WP7 igjen, særlig når man ser på populariteten til Android og Apple.

Rykter om nettbrett

Så langt har Microsoft holdt tyst om produktene som blir lansert i New York senere i dag, men en talsperson for selskapet har tidligere uttalt at flere produkter er resultat av et samarbeid mellom Microsoft og mobiloperatøren AT&T.

Det ryktes også at Microsoft ikke kun sikter mot mobiltelefoner, men også vil lansere ett eller flere nettbrett i et forsøk på å nå dette voksende markedet.

- Microsoft er avhengige av å erstatte de feilede produktene med en rekke kule og stilige WP7-mobiler som klarer å fenge folk, mener Llamas.

De første Windows Phone 7-telefonene antas å være klare i butikkene i løpet av november, i hvert fall i USA.

Det nye operativsystemet og de nye telefonene blir lansert på en pressekonferanse i New York i dag, klokken 15.30 norsk tid.

Les om:

Mobile Enheter