Én kilo utfordringer

Én kilo utfordringer

KOMMENTAR: Nokia er for sent ute i det norske mini-pc-markedet.

For noen år siden var jeg på en konferanse et sted i Europa og hørte på en analytiker som snakket om de vanskelige produktene som veide rundt én kilo.

Poenget var ikke vekten, men størrelsen. Analytikeren mente det var veldig vanskelig å lykkes med produkter som var for store til å putte i lommen og samtidig for små til å ha noen virkelig nytte på kontorpulten.

Hadde noen dratt fram smarttelefoner eller minibærbare pc-er ville denne analytikeren ikke hatt noen tro på noen av dem. Vel å merke ut i fra den tids erfaringer med pda-er og minipc-er. Den gang var håndholdte enheter og mini-pc-er trege, dyre og hadde få funksjoner. Det gjorde bruksverdien begrenset.

Epost og internettsurfing har takket være 3G og wlan blitt mulig å gjøre utenfor kontoret, og det har gitt gode salgsargumenter for smarttelefoner eller minibærbare pc-er.

Smarttelefoner selger fortsatt

I dag vet vi at smarttelefoner og minibærbare pc-er har vært en salgssuksess som på mange måter har berget pc- og mobilmarkedet i en økonomisk utfordrende periode.

Spørsmålet er om det vil vedvare. Smarttelefoner vil beholde sin styrke fordi produktutviklingen gjør disse telefonene mindre, raskere og mer brukervennlige. Dessuten skal alle ha en telefon, og hvorfor ikke velge en litt større versjon som faktisk har mange nyttige og kule tilleggsfunksjoner?

Kulhetsfaktor og brukervennlighet har vært hovedelementer i Iphones suksess, og det setter en standard som resten av bransjen nå endelig etterstreber.

De ukule slår seg sammen

Færre produsenter vil nå satse på egenutviklet program- eller maskinvare som ikke er kompatibel med resten av verden. Det være seg hodetelefontilkoblingen, ladekontakten, minnekortet, pc-tilkoblingen og ikke minst telefonens programvare og kommunikasjon med dagens kontorprogramvare.

Samarbeidet mellom Microsoft og Nokia er slik sett en dyd av nødvendighet, hvis begge skal beholde sin respektive dominans som verdens største programvareleverandør og produsent av smarte mobiltelefoner.

Både Nokia og Microsoft taper markedsandeler med sine operativsystem for mobiltelefoner, mens både Apple og RIM, som står bak Blackberry, vinner andeler.

Først og fremst vil samarbeidet bidra til at Nokias telefoner blir enda bedre til å kommunisere med Microsoft-programvare på pc-en. Det vil gi dem en fordel i kampen mot RIM-brukerne som er tredje mest utbredt. Kulhetsfaktoren til Apple vil ingen av dem ha en sjanse mot.

Mini-bærbare er over toppen

Mini-bærbare har nådd toppen, skal vi tro IDC. Og de utfordres nå av bedre produkter som er nesten like lette og håndterlige, men som har lengre batteritid, større skjermer og pc-funksjonalitet til en pris som er litt høyere. Hvis Nokia skal ha noen overraskelser i ermet må det være å utfordre de nye CULV-pc-ene som Acers Timeline serie er et eksempel på.

Mini-bærbare kan fortsatt spille en rolle som maskin nummer to, men den slags luksus er det færre som tar seg råd til.

Hadde Nokia lansert sin mini-bærbare den gang mobilt bredbånd var i startfasen, teleoperatørene sponset abonnement og et fåtall av mobiltelefonforhandlerne solgte pc-er, kunne produktet hatt en sjanse til å få en viss suksess. Men det var to for to år siden.

Det kan dermed se ut til at minibølgen er over for denne gang, og at Nokia burde holdt seg til mobiltelefonene de kan mest om. Men vi kan jo vente å se til Nokia får lansert mini-pc-en i neste uke.

LES OGSÅ: Nokia lanserer mini-pc

Mobile Enheter