EU kutter mobilprisene

EU kutter mobilprisene

Nå har EU innført strenge pristak for mobiltrafikk i Europa. Slik blir prisene fra sommeren.

Det er snakk om kraftige kostnadskutt på bruk av mobiltelefon i utlandet.

  • Sms får ikke lenger koste med enn 0,11 euro, altså 96 øre. Før var taket på 0,28 euro.
  • Makstakst for taletrafikk blir 0,35 euro minuttet frem til 2011. Å ta imot samtaler halveres til 0,11 euro i samme periode.
  • Etter de første 30 sekundene skal utenlandssamtaler faktureres på sekundbasis, og ikke for påbegynte minutt.
  • Grossistpris for datatrafikk senkes til 1 euro per megabyte i juli. I 2010 senkes det til 0,8 euro. I 2011 0,5.

Når det gjelder grossistpriser er det snakk om prisene de ulike aktørene tar for bruk av hverandres nett i utlandet. Prisen til sluttkunde vil få en lignende kutt i tilsvarende prosentskala, men vel å merke kommer skatt, gevinstmargin og andre avgifter på toppen, melder Computer Sweden. De tre øverste punktene er ment direkte mot sluttbruker og ikke via grossist.

Svir for gigantene

Tidligere har operatørene sagt at 1 euro per mb vil gi kundepris på rundt 20 kroner per mb.

De nye reglene betyr milliardbeløp i tapte inntekter for europeiske teleoperatører. Særlig gigantene som har stor trafikk i enkelte land. For mindre operatører, som svenske Tre, betyr det derimot lavere utgifter og konkurransefordeler.

- Dette synes vi er kjempebra. Man hadde gjerne kunnet tatt mer i og senket prisene ytterligere, sier informasjonssjef i svenske Tre, Erik Hörnfelt, til Computer Sweden.

Telenor misfornøyde

Telenor i Sverige er derimot misfornøyde.

- Vår holdning er fortsatt at vi mener regulering av sluttprisen på sms og mms hemmer konkurransen og kreativiteten i markedet. Vi synes heller ikke sluttprisene på data skal reguleres, sa pressesjef Marcus Adaktusson da planene ble offentliggjort i 2008.

- Vi er generelt for lavere priser, både for sms, tale og dataroaming. Vi har fått en regulering fordi industrien ikke lykkes gjennomføre det her på egenhånd. Det synes vi er kjedelig, er kommentaren til Teliasoneras kommunikasjonssjef innen mobile tjenester, Anna Augustsson.

De nye reglene om mobilpriser inngår i EUs såkalte telekompakke.

Fra 2010 krever EU også at kundene skal kunne sperre sine abonnementer ved et fastgitt nivå, for eksempel om regningen går over 50 euro totalt. Dette for å unngå skyhøye regninger basert på misforståelser og uklarheter.

Les om:

Mobile Enheter