Facebook snart klar med Ipad-app

Dagens forvokste Iphone-app skal byttes ut med en egen versjon for nettbrett.

Verdens største sosiale nettverk forbereder lanseringen av en gratis applikasjon som er optimalisert for Apples Ipad, ifølge en rapport i New York Times som siterer ikke navngitte kilder som skal være kjent med Facebooks planer.

Appen gjør det mulig for brukerne å ta bilder og film med Ipad-ens innebygde kamera, og så laste opp innholdet direkte til Facebook. Ifølge et blogginnlegg på New York Times’ nettside skal applikasjonen ha ”vært under konstruksjon” i et års tid, og går nå gjennom ”de siste testfasene”.

Iphone-app ikke god nok på Ipad

At Facebook-appen avdukes et helt år etter at Ipad opprinnelig ble lansert, har fått analytikere til å spekulere og reise noen spørsmål. Det første, naturligvis, er hvorfor det har tatt Facebook så lang tid?

Zeus Kerravala, analytiker hos Yankee Group, mener det er uklart.

- Facebook har en app som kan kjøres på Ipad, men den er temmelig svak. Den ble ikke utviklet for Ipad, det er en Iphone-app som kjører på Ipad. Det finnes ikke noe Ipad-unikt ved den i det hele tatt, som legger til at Iphone-appen verken utnytter den større skjermen eller brukervennligheten som Ipad tilbyr.

- Jeg håper den nye appen gjør det mulig for brukerne å tilpasse utseende og funksjoner. Jeg ser gjerne at skjermen utnyttes smartere, slik at du kan gjøre mer på den samme skjermen, sier Kerravala.

Fordel for begge

En talsperson for Facebook sier i en epost til Computerworlds nyhetstjeneste at ”Facebook har et godt forhold til Apple”, og at de to selskapene samarbeidet om ”å utvikle den meget populære Facebook for Iphone-applikasjonen. Når det gjelder en Facebook-app for Ipad, har vi ingen ting å annonsere på dette tidspunkt, og vi kommenterer ikke utviklingen av fremtidige produkter.”

New York Times skriver at en god og overbevisende Facebook-app til Ipad kan være utslagsgivende for kunder som er i tvil om de skal kjøpe en Apples nettbrett eller et konkurrerende nettbrett med Googles Android operativsystem.

Facebook har også egeninteresse av å levere en god nettbrett-applikasjon, fordi mobile applikasjoner og mobil-optimaliserte nettsteder er områder der Facebook opplever stor vekst. Ifølge selskapets egne tall er det nå mer enn 250 millioner Facebook-brukere som aktivt logger seg på nettverket på en mobil enhet. Apple har på sin side solgt over 25 millioner Ipad-er siden lanseringen i fjor.

Antall Facebook-brukere totalt nærmer seg nå 700 millioner.

Les om:

Mobile Enheter