Fem tips som sikrer smartmobilen din

Slik unngår du trøbbel og skadevare på Android eller Iphonen.

Publisert Sist oppdatert

Smarttelefonene øker andelen blant mobiltelefonbrukere. Det er ikke bare med personliggjøring og tilpassing av innhold til egne interesser at de skiller seg fra vanlige mobiltelefoner. De er egentlig små pc-er, og derfor må de sikres om lag slik du sikrer pc-en din. Etter hvert som nettbrett basert på mobil-os kommer til i bruk, må disse også sikres på samme måte.

Sikkerhet og mengden skadevare henger sammen med popularitet . Derfor er Android mer utsatt enn Apple. Det gjør allikevel ikke at Apple-brukere bør la være bruke fornuften og en viss kritisk sans i sin bruk av smarttelefonen eller nettbrettet.

Les mer: Apple tetter ikke sikkerhetshull

Angrep som er basert på svindel og bedrag (phishing og spearphishing) rammer alle som bruker Internett. Skadevare som datavirus, spionprogramvare, trojanere og maskinvarekaprere kan også ta over en smartmobiltelefon. Spesielt kaprerne av maskinvare ser muligheter i å ta kontroll over mikrofon eller kamera i smartmobilene.

Les mer: Hackere kan ta over Iphone-kameraet

Denne gjennomgangen har vi gjort i samarbeid med Computerworlds nyhetstjeneste.

For det første: Følg med og bruk hue

Nye, smarte måter for å lure til seg informasjon kommer hver dag. Av og til kan det være forbausende aktuelle metoder, som å lokke med Google+-invitasjoner eller finansiell støtte fra IMF. Et tilbud som er for godt til å være sant, er som regel det. Følg med hva som skjer, og spesielt om mobilen begynner å oppføre seg snodigere enn vanlig. Ha en sikkerhetskopi av viktig innhold på en sikker pc eller nettjeneste. Vær spesiell oppmerksom på at små skjermer kan føre til at du i vanvare trykker på en nettlenke til trøbbel.

Les mer: Falske invitasjoner til Google+

For det andre: Det er ikke gull, alle app-er som glitrer

Det nærmer seg en halv million app-er både hos Android og Apple. Når du finner en som faktisk er verdt å bruke tid på, unngå å laste ned før du har sjekket litt mer rundt fristelsen. Hvilke andre app-er kommer fra leverandøren? Er disse app-ene lugubre greier? Er det et troverdig nettsted tilgjengelig? Er app-en omtalt i et troverdig nettsted? Har du fnugg av tvil, finn en annen app som oppfyller dine sikkerhetskrav.

Les mer: Disse truslene bør du passe deg for

For det tredje: Et nei er et nei

Hvilke tilgangsrettigheter krever app-en? En «ikke trykk den røde knappen app» har ikke bruk for å vite hvor du er, det har ikke gule sider heller. En alarmklokke trenger ikke å få gå gjennom kontaktlista di. Om en app ber om mer enn den trenger, så er det alltid noen andre som gir det samme og krever mindre.

Les mer: Bedriftene svikter mobilsikkerhet

For de fjerde: Det er ingen skam med sikkerhetsprogramvare

Beklager, dette kommer du ikke unna på smartmobilen heller. En liten side er antivirus. Vel så viktig er tilleggsikkerheten mot phishing, tyveri eller om du skulle miste mobilen. Det innebærer at du kan få til sporing, låsing eller sletting av private opplysninger over mobilnettet. Den gode nyheten er at app-er med sikkerhetsprogramvare ikke er ressursslukere. Sikkerhetsselskapene tilbyr dem ofte også gratis til vanlige privatkunder. Sjekk ut Norton, Avast eller Eset.

Les mer: Hacket Blackberry og Iphone 4

For det femte: Vær forberedt på bedrageri, selv fra odde steder

Dette gjelder først og fremst Android-brukere, som har mulighet til å la mobiltelefonen laste ned installasjonsfiler fra hvor som helst på Internett. Dette godtar ikke Apple, eller Microsoft for den saks skyld. Gjennom Android Marketplace er de fleste applikasjonene sjekket på forhånd, og jevnlig skannes og slettes usikre app-er fra denne app-butikken. Om noe hentes fra andre nettsteder er det kul umulig å vite hva som egentlig er i filen før den er installert. Og da er gjerne skjegget fullt av datavirus. Som standardinstilling er denne muligheten for omflakkende installasjon skrudd av i Android. Du bør følge denne standarden.

Les mer: Mer skadevare fjernet fra Android