Første tablet-Mac klar

Første tablet-Mac klar

Den første Mac-baserte tablet-pc-en er kommet i salg, men det er ikke Apple som står bak.

ModBook er navnet på den første Mac-baserte tablet-pc-en som er kommet i salg. Det er det amerikanske firmaet Axiotron som har utviklet produktet.

ModBook er en ombygd MacBook, med andre ord en bærbar Mac som betjenes med penn i stedet for tastatur.

Ifølge Axiotron har Apple gitt sin godkjennelse til prosjektet, som ble kunngjort på Macworld Expo i januar 2007. Først nå, ett år etterpå, er ModBook-en kommet i salg.

I første omgang er tablet-Mac-en bare å få kjøpt i USA og Canada, men den vil bli tilgjengelig i andre land etterhvert, ifølge produsenten.

Dyr

Prisen i USA starter på vel 2 279 dollar (vel 12 000 kroner), som er over det dobbelte av hva den rimeligste MacBook-en koster i USA. Til sammenligning koster billigste ordinære MacBook 9 290 kroner inklusive mva. i Norge.

I motsetning til en del andre tablet-pc-er har ikke ModBook vridbar skjerm og dermed heller ikke noe tastatur skjult under skjermen. Også den tradisjonelle styreflaten som vi finner på alle bærbare Mac-er, er borte. I stedet styres alt ved hjelp av en digital penn utviklet av Wacom, en ledende produsent av pennstyrte tegnebrett.

LES OGSÅ: Forbedret MacBook

Pennen, som bærer navnet ModBook Digitizer Pen, kan registrere press mot skjermen fordelt på hele 512 nivåer.

Siden den opprinnelige lanseringen på fjorårets Macworld-messe er maskinen blitt oppgradert til siste versjon av MacBook, som for ikke lenge siden fikk forbedret ytelse, og Mac OS X-versjonen Tiger er byttet ut med Leopard.

I tillegg er skjermen forbedret. Den skal være godt beskyttet mot riper og skrammer. Produsenten kaller overflaten for «ForceGlass».

Mac OS X har innebygd støtte både for pennstyring og for håndskriftgjenkjennelse - sistnevnte kalt Inkwell. ModBook bruker med andre ord en helt ordinær versjon av Mac OS X.

ModBook kan fås med Intel-prosessor på 2,0 eller 2,2 GHz og leveres med integrert grafikk av typen Intel GMA X3100. Apples Isight-webkamera er også innebygd, men med reposisjonert optikk for å passe til tablet-pc-bruk.

Les om:

Mobile Enheter