Fujitsu solgte Ipad-navnet i siste liten

Fujitsu solgte Ipad-navnet i siste liten

Apple sikret seg varemerket kun dager før lanseringen.

Allerede dagen etter at Apple annonserte Ipad i San Francisco 27. januar, meldte Fujitsu at de eier rettighetene til navnet.

Nå viser imidlertid er dokument fra U.S. Patent and Trademark Office, datert 17.mars, at varemerket ”IPAD” har blitt overført til Apple fra Fujitsu Frontech North America. Mer om hvilken avtale de to selskapene har kommet frem til er ikke kjent.

Det var i siste liten. Ipad slippes som kjent førstkommende lørdag, i første omgang bare i USA. Det blir imidlertid slunkent i butikkhyllene allerede påskeaften, for lange ventelister sørger for at produktet allerede er utsolgt.

Samme med Iphone

Det er ikke første gang Apple er sent ute med å sikre seg navnerettighetene, det samme skjedde da Iphone ble introdusert i januar 2007.

Kort tid etter lanseringen ble Apple saksøkt av nettverksgiganten Cisco for urettmessig bruk av navnet. En måned senere kom imidlertid partene frem til av avtale, som regulerte hvordan begge de to selskapene kunne bruke navnet. Men heller ikke den gang ble detaljer i avtalen kjent.

Fujitsu Frontech North America holder til i Richardson, Texas, og er et datterselskap av den japanske elektronikkgiganten Fujitsu. Virksomheten i Texas utvikler ulike typer kassa-løsninger. I selskapets søknad om registrering av varkemerket Ipad i 2002, kommer det frem at navnet skulle brukes på en ”håndholdt terminal for trådløs nettverksaksess i butikknæringen”.

Ipad hadde den gang en 3,5 tommers fargeskjerm og kostet 2000 dollar da den ble lansert, og var dermed - som en kuriositet - betydelig mer kostbar enn Apples Ipad, som har en startpris på 499 dollar.

Polstret bh

Fujitsu måtte forøvrig også i sin tid kjøpe varemerket fra noen andre. Den gangen var det Mag-Tek. Sannsynligvis ville det vært god butikk for Mag-Tek å beholde eierskapet noen år til.

Også en minibærbar fra ST Electronics, motorer fra Siemens og en polstret bh fra Coconut Grove Intimates bærer Ipad-navnet. Disse skal imidlertid ikke kunne forveksles med Apples revolusjonerende produkt.

Les om:

Mobile Enheter