Gjør legene lydløse

Gjør legene lydløse

Når legen går inn på operasjonsstua skal telefonen automatisk bli satt lydløs. Terje Solvoll ved NST tester nå et helt nytt telefonisystem som skal hjelpe de frustrerte legene i Tromsø.

- Stadige telefoner var et veldig stort problem. Legene kunne stå sterilt kledd når telefonen ringte. De var veldig frustrerte.

Det sier forsker Terje Solvoll ved Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST), som snart leverer sin doktorgrad om kommunikasjonen mellom helsepersonell.

Etter en motorsykkelulykke observerte han hvordan legene ved sykehuset ble forstyrret i arbeidet, og ville undersøke nøyaktig hvor stort problem forstyrrelsene var. I to måneder fulgte Solvoll helsepersonell ved St. Olavs hospital i Trondheim, etter å ha utgitt seg for å være medisinstudent. Særlig barnelegene fikk mange telefoner.

- Det var ganske ekstremt. Man måtte ta av og på nye sterile hansker to-tre ganger i løpet av en undersøkelse, sier Solvoll.

Mister konsentrasjonen

- Legene mistet mye tid, som var frustrerende i hverdag der man ikke har mye tid i utgangspunktet, sier Solvoll.

Telefonene var faglige henvendelser fra sykepleiere og leger. Anropene kom under undersøkelser av pasienter og på operasjonsstua. Problemet gjelder dermed også pasientene.

- Alle telefonene gjorde legene mer stressede. Det gjorde blant annet at legene kunne gjøre undersøkelsen raskere. De mistet konsentrasjonen i løpet av undersøkelsen og måtte flere ganger starte på nytt, sier Solvoll.

Lager tilgjengelige soner

NST startet utviklingen av det nye telefonsystemet i 2009. Solvolls doktorgrad er en del av innovasjonsprosjektet Call Me Smart, som ifølge Forskning.no er et telefonisystem som lager soner på sykehuset. Legen endrer status når hen beveger seg inn og ut av disse sonene.

- Telefonen viderefører samtalen til en som er tilgjengelig, men det er en ekstra sikkerhet i at hvis henvendelsen er akutt, skal anropet kunne tvinges gjennom, sier Solvoll.

Call Me Smart bruker programvare hvor telefonen slår seg av eller på lydløs, avhengig av rom og situasjon som legen befinner seg i. En server blir koblet til den eksisterende plattformen for å gjøre bruken av smarttelefoner mulig. Sensorer blir plassert i alle rom for å spore telefonen. Telefonen fungerer ved hjelp av det interne wifi-systemet til sykehuset, men hvis telefonen ikke har wifi-dekning, bytter den til GSM, skriver Legejobber.no

Systemet er testet i lab ved å konstruere ekte scenario, og skal nå testes i klinisk sammenheng på kreftavdelingen ved Universitetssykehuset i Tromsø. Call Me Smart bruker kontekstdata for å hente ut utvalgte signaler, for så å sende dem tilbake. Systemet fungerer både med DECT-telefoner, som blir brukt av sykehus verden over, personsøkere og smarttelefoner. Målet for Solvoll og NST er det kun skal brukes smarttelefoner, og at prosjektet skal kommersialiseres i løpet av året. Det spørs på flere ting, siden, som for alt annet:

- Det er pengene som avgjør.

Mobile Enheter