Google kjøper Motorola

Google kjøper Motorola

Google legger 12,5 milliarder dollar på bordet for mobilselskapet og deres viktige patenter.

Søkegiganten Google legger 12,5 milliarder dollar, tilsvarende 68,7 milliarder norske kroner, på bordet for mobilselskapet Motorola Mobility, melder Reuters. Begge styrer skal ifølge Bloomberg ha godkjent transaksjonen.

Kjøpet er definitivt det største i Googles historie. Kaster vi et blikk på oppkjøpshistorikken, ser vi at handelen er fire ganger så stor som det nest største kjøpet, nemlig overtagelsen av DoubleClick for drøye tre milliarder dollar i mars 2008. Det viser tall fra CapitalQ ifølge Wall Street Journal.

Til sammenligning la Google 1,5 milliarder dollar på bordet for YouTube i november 2006.

Bra match

- Motorola Mobilitys forpliktelser overfor Android har skapt en perfekt match for våre to selskaper. Sammen skaper vi enestående brukeropplevelser som vil påvirke hele Androids økosystem til fordel for både kunder, partnere og utviklere, sier Google-sjef Larry Page i en pressemelding mandag.

Budet er på 40 dollar per aksje, hvilket betyr en budpremie på 63 prosent i forhold til fredagens sluttnotering.

Viktige patenter

Google opplyser blant annet at Motorola Mobility vil bli opprettholdt som en selvstendig forretningsenhet, og at mobiloperativsystemet Android fremdeles vil være åpent.

I et blogginnlegg skriver Larry Page at Motorolas patenter innen mobiltelefoni er en viktig del av oppkjøpet. Tidligere i år gikk Google glipp av viktige Nortel-patenter som kjøpt opp av et konsortium bestående av Microsoft, Apple, RIM og andre store selskaper.

- Kjøpet av Motorola øker konkurransen ved å forsterke Googles patentportefølje, noe som bedre lar oss beskytte Android fra anti-konkurransetrusler fra Microsoft, Apple og andre selskaper, konstaterer Larry Page.

I begynnelsen av måneden gikk Google ut med klager på sin blogg over selskapene som bød på Nortel-patentene som et middel for å konkurrere med Android. Dette til tross for at også Google bød millioner for patentporteføljen, skriver amerikanske Macworld.

Ifølge Motorola Mobility eier selskapet rundt 24 500 patenter.

Mobile Enheter