Google vil ha wlan på steroider

Google vil ha "wlan på steroider"

Når de analoge TV-signalene snart er historie i USA, frigis et stort analogt spekter. Nå har Google fått medhold i å åpne det opp for trådløse nett.

Akkurat som her i Norge holder distribusjonen av TV-kanaler også i USA på å flyttet seg over fra det analoge spekteret til et digitalt system.

Dermed blir et stort analogt spekter liggende helt ubrukt. Det synes Google er en bortkastet mulighet, og har derfor lenge kjempet for at dette spekteret skal frigis til bruk for alle, uten å måtte søke om lisens, på samme måte som det er med trådløse nettverk på 2,4- og 5 GHz-spekteret i dag.

Onsdag denne uken holdt FCC et møte hvor de godkjente denne bruken av spekteret som kalles for "white spaces". Avgjørelsen kommer etter mye lobbyvirksomhet fra Google, og mange argumenter fra teleselskapene om at dette ikke er en god idé.

Teleselskapene hevdet at et frislipp av spekteret ville forstyrre bruken av trådløse telefoner og annet utstyr, men mange mener at dette bare var forsøk på å forhindre at en ny type konkurrerende tjeneste kommer på banen.

Mer på nett

Google ser nemlig for seg at dette nylig frigitte spekteret blant annet kan brukes som et slags "WiFi på steroider", trådløst nett som vil ha en mye større rekkevidde enn i dag. Med et slikt system ser nok mange teleselskaper for seg at de vil tape mye penger på mindre bruk av deres løsninger for å komme seg på nett med mobile enheter, som EDGE og 3G.

Google på sin side ser for seg at mange flere vil være koblet opp mot internett i mye større grad enn i dag, og det er bra for foretningene til et firma som baserer nesten alt de gjør på tjenester på nettet.

Overgangen til digital distribusjon av TV-kanaler er satt til å være ferdig i februar 2009, så de som vil være først ute med nye enheter som utnytter dette spekteret må bare hive seg rundt. Så blir det spennende å se hvaslags innovasjon som kommer ut av dette, og om vi i Norge også kan nyte godt av det med vårt eget "white spaces"-spektrum.

Mobile Enheter