GUIDE: Her er de billigste bærbare

Du kan i dag kjøpe bærbare pc-er under 3 000 kroner. Vi har studert de beste tilbudene. Hvor god er egentlig en slik pc og hva må du ofre?

Publisert Sist oppdatert

Overproduksjon på pc-komponenter og rekordlav dollarkurs har ført til stor prisnedgang på bærbare pc-er. Enkelte butikker selger nå relativt normale maskiner helt ned mot 3 500 kroner. Og selv om prisen er lav er pc-ene kraftige og velutstyrte nok til å tilfredstille folk flest.

Med en moderne billigprosessor fra Intel eller AMD og 2 GB minne skal de i utgangspunktet være raske nok til å kjøre Windows Vista med akseptabel ytelse. Normale oppgaver som nettsurfing, bildebehandling, musikk- og videoavspilling vil også kjøre helt problemfritt. Og om du ikke stiller store krav til ytelse og batterilevetid kan de fint gjøre jobben som en underholdningsmaskin, for eksempel på barnerommet.

Superbillig på nett

Er du ute etter en billigst mulig bærbar vil det lønne seg å ta en grundig kikk på hva de forskjellige nettbutikkene tilbyr. En av forhandlerne i vår undersøkelse, Zepto, selger i skrivende stund en bærbar for bare 2 630 kroner. Denne maskinen er spesielt billig ettersom den leveres uten operativsystem. Du kan nemlig spare over 700 kroner dersom du allerede sitter med en Windows-lisens fra en tidligere maskin og installerer denne selv.

Kommer du over et godt tilbud i nettbutikkene kan det ofte være lurt å slå til med en gang. Mange av de aller billigste pc-ene forsvinner raskt siden det gjerne er snakk om relativt små partier. I denne uhøytydelige sammenligningen så vi blant annet at ett av de beste tilbudene (PS.no) kun var tilgjengelig i 50 eksemplarer.

Bestiller du pc i en nettbutikk har du ifølge norsk lov 14 dagers returrett og samme reklamasjonsrett som om du handler i en vanlig butikk. Husk imidlertid at frakt må plusses på prisen. Litt avhengig av hvor du bor i landet utgjør dette mellom 100 og 150 kroner.

Ikke kjøp brukt!

Selv om det kanskje strider mot folks miljøoppfatning vil vi opplyse om konsekvensen av å kjøpe brukt pc – og da spesielt bærbare. Med mindre du vet nøyaktig hva du er ute etter vil du sjelden tjene på å kjøpe en ett til to år gammel maskin – selv om de måtte være svært billig.

En ting er at produktene er svært utsatt for slitasje siden de flyttes mye rundt og at skjermlokket åpnes og lukkes jevnlig. Verre er det med batteritiden som normalt halveres etter et par år. Og må du kjøpe et nytt batteri, koster dette ofte over tusen kroner.

Hva må du ofre med en billig-pc?

Hva er det så du ikke får med en maskin til fire-fem tusen kontra en maskin som er dobbelt så dyr? Naturlig nok er det lavere ytelse og utstyrsnivå på de rimeligste modellene, men dette har ikke spesielt stor betydning for normalt bruk.

Det viktigste å merke seg er at de billigste pc-ene har lavere skjermoppløsning, høyere vekt, kortere batterilevetid og ofte litt dårligere byggekonstruksjon. Normalt vil det også være dårligere tilgang på tilleggsutstyr som dokkingstasjon og ekstra batterier. Mange av disse elementene er imidlertid viktigere for dem som drar med seg pc-en til og fra skole eller jobb enn for dem som har den stående hjemme.

Minne: Mange av de billigste maskinene leveres med 1 GB minne som standard i form av to minnemoduler på 512 MB. Har pc-en din Windows Vista, anbefaler vi sterkt at du utstyrer den med to gigabyte minne. Må du bytte ut begge minnemodulene for å få denne kapasiteten, er det ingen voldsom investering. Ett kitt med to moduler på 1 GB koster i dag drøyt 300 kroner.

Prosessor: De mest aktuelle variantene i de billigste maskinene er Intels Celeron M-serie og Core Solo. Core Solo er basert på samme arkitektur som Core 2 Duo, men denne prosessorserien har bare én prosessorkjerne. For vanlig applikasjonsbruk, videoavspilling og vanlig bildebehandling vil selv de rimeligste av disse prosessorene gjøre jobben for de fleste.

Grafikk: Bortsett fra én har alle billigmaskinene vi her omtaler grafikkprosessoren integrert i brikkesettet og bruker systemminnet som videominne. For vanlige kontorapplikasjoner og video med standard oppløsning gjør disse en tilfredsstillende jobb. For spill er de imidlertid svært dårlige.

Skjerm: Oppløsningen på skjermen vil påvirke prisen mer enn størrelsen. I den laveste prisklassen er det nesten uten unntak bredformatskjermer på 15,4 tommer og oppløsning på 1280 x 800 piksler. På dyrere modeller vil du gjerne få en oppløsning på 1 440 x 900 eller 1 680 x 1 050 punkter som gir et større arbeidsområde på skjermen.

Batteri: Rent generelt er batterikapasitet et område hvor det er store forskjeller på bærbare pc-er. For en del modeller har man mulighet til å velge batterier med høyere kapasitet hvis man betaler ekstra, men dette er ikke så vanlig for maskiner i den laveste prisklassen. Hvorvidt batteritid er veldig viktig, er en vurderingssak. Mange vil bruke den bærbare pc-en som en flyttbar pc, og alltid ha strømkontakt tilgjengelig. Vi mener likevel at man bør forvente at en pc i dette segmentet skal ha en driftstid på minimum to timer når du bruker vanlige programmer.

Garantitid: Garanti og reklamasjon i forhold til bærbare pc-er er et omdiskutert emne. Flere produsenter gir i utgangspunktet bare ett års garanti. En bærbar pc er imidlertid beregnet å vare vesentlig lengre enn to år, og kommer dermed inn under regelen om fem års reklamasjonsrett for konsumentkjøp. Vi vil nok tro at man må kjempe litt for rettighetene sine om man kommer tilbake til forhandleren med en ødelagt pc etter fire år. I de fleste tilfeller må man også forvente slitasje på en bærbar pc, noe som i utgangspunktet ikke er grunn god nok til reklamasjon.

Her er et knippe gode tilbud:

De billigste pc-ene selges er gjerne såkalte partikjøp. Antallet er begrenset, og vi rekker ikke å få de inn til test, før de er utsolgt. Vi har sett på noen av dagens tilbud, og vurdert spesifikasjoner i forhold til pris og konkurrenter.

>> Neste side: Zepto til 2 630 kroner >>