Her bugner det av tapte mobiler

Her bugner det av tapte mobiler

Bli med til hittegodskontoret på Gardermoen, plassen der tapte Ipad-er gjenforenes med eier.

Daglig glemmes det igjen 2-300 gjenstander på Gardermoen lufthavn. Ipad-er, klokker, smykker, lommebøker, nøkler, mobiltelefoner og en hel masse klær.

Var det kanskje du som glemte en hel koffert med sexleketøy? Og hvorfor har du ikke hentet analkulene i størrelse extra large?

I fjor ble det glemt rundt 44.000 gjenstander.

- Av rare ting glemt igjen i det siste? Vel, noen har glemt igjen denne, sier key account manager i AB Solutions Giri Neelakandan og holder opp en megafon.

- Vi fikk inn hvalbein en gang, sier teamleder Ragnar Rovold.

- Og en benprotese. Rart eieren ikke merket den var borte.

Fancy vareheis

Det meste havner i hittegods-avdelingen som driftes av AB Solutions, som består av en liten skranke i motsatt ende av der rulletrapper ruller passasjerer opp og ned fra flytoget.

Skranken ser kanskje liten ut, men bakenfor ligger et mye større lager. Lageret inkluderer blant annet en heis som henter ned hyller i ulike størrelser, totalt 19 i høyden.

Her blir dingser som blir funnet fordelt på ulike bokser, i ulike etasjer. En hel brillebutikk av briller i ene etasjen. Bilnøkler i en annen etasje.

Har du kanskje mistet nøkkelen til Jaguar-en etter forrige flytur? Eller den mer beskjedne Volvo-en? Meget mulig de finnes i dette hyllesystemet.

Rovold puncher inn på tastaturet og vips pakkes skuffen med bilnøkler smidig vekk og den automatiske skuffeheisen henter hylla med mobiltelefoner. Smarttelefonene ser ut til å være i flertall.

- Det er litt tomt akkurat nå, vi har nylig kjørt bort innhold, unnskylder Rovold seg, før han fisker opp en splitter moderne Iphone 5.

Se video av heisen i bunnen av artikkelen!

- Ja det glemmes såpass nye ting også, sier han.

Mens MP3-spillere er det færre av om dagen -i disse hyllene kan man praktisk talt lese hvilke trender passasjerer har overfor reiseeffekter. Mulig han var litt optimistisk, han som prøvde å ta med seg en gedigen rambokniv gjennom sikkerhetskontrollen?

Ipad-lager

Ipad-hylla er det også aktivitet i. Det hender folk glemmer slike ting på flyet. Da plikter flyselskapet å levere det til hittegodskontoret. Men aller flest glemmer sine gadgets, klokker, krykker og lesebriller i sikkerhetskontrollen.

- Folk er stressa for å nå flyet sitt, påpeker Neelakandan.

Alt sammen registreres i logistikksystemet Missingx, som får gode skussmål fra den joviale gjengen på hittegodskontoret. Her kan det tastes inn detaljer, er dingsen din funnet på et fly kan det for eksempel noteres ned flight-nummer. Også kan det søkes opp.

Er det en Ipad, en Android-telefon eller noe tilsvarende som er glemt, forsøker gjengen å finne eieren - noen har eposter og lignende notert. Eller du kan henvende deg til dem, si hvilken dag du mistet Iphonen din, så vil gjengen forsøke å søke det frem etter beste evne. For å sikre at rett person får rett objekt blir du bedt om å taste inn sikkerhetskode, eventuelt pinkode.

Glemsk regjering

Nettbrett tilhørende ulike politikere i regjeringen er det visst ikke uvanlig at dukker opp her. De er merket og lett å spore tilbake til sin eier.

- Regjeringen er faste her, sier Rovold.

Regelen er enkel: Blir saker og ting funnet av folket som jobber på Gardermoen, inkludert om bord på Flytoget, skal det leveres til hittegodskontoret så kjapt som mulig. De registrerer det, og sitter på det i 30 dager.

Så leveres det videre til politiets hittegodskontor, i henhold til lovverket. Så om du mistet noe på Gardermoen for mer enn 30 dager siden, er det politiet du må høre med.

- Dette må jeg skrive ned, men, hmm... Hvor la jeg...

- Blokka di la du på hylla er oppe!, sier Neelakandan og peker.

Mest klær

Det er bare en tredjedel av objektene som blir hentet. 60 prosent av dem som tar kontakt med hittegodskontoret bor i andre land. Nesten en fjerdedel av hittegods er klær. Her er oppklaringsprosenten laber, selv uniformer fra forsvaret henger ensomme på kleshengere.

Men så er nok terskelen høyere for å få ville ha tilbake Ipad-en enn ullskjerfet, selv om den ene saksbehandleren telefonisk forsøker hjelpe en stakkars glemsom til å få igjen solbrillene sine mens Computerworld er på besøk.

Også har man «biblioteket» da, en egen bokhyllerekke til venstre for den 19-etasjers gadget-heisen. Det pleier å være fullt av bøker i denne, i det siste har «Fifty shades of grey» vært en gjenganger.

- Det har vært mye av «husmorsbøkene», ja, sier Rovold, som lurer på om dette betyr at kvinner glemmer mest.

Tvers overfor biblioteket står hylla med poser, særlig befolket med poser fra Tax-Free. Men du trenger ikke prøve deg på noe svindel her, ting som sprit og tobakk leveres tollvesenet om det er funnet på innsiden av sikkerhetskontrollene.

Også er det viet en egen hylle til innhold som har blitt identifisert av eiere, og som avventer lykkelig gjenforening.

Ærlighet er kjærlighet

Så neste gang du roter bort noe på reise, kan du sjekke med denne gjengen. De svarer på epost, telefon og livechat. For såfremt de som jobber på Gardermoen gjør jobben sin og leverer det inn som hittegods, er det god mulighet for at du får det tilbake, så lenge du husker omtrentlig når og hvor du mistet det.

Men så kan det jo hende det er stjålet også, da, påpeker gjengen. Det finnes uærlige sjeler.

På Starbucks-kafeen rett bortenfor hittegodskontoret er det fullt Bieber-kaos mens Computerworld er innom Gardermoen - alle de unge konsertgjengerne skal ha kaffe etter landing før de beveger seg mot Telenor Arena.

- Unnskyld, vi var så uheldig å miste en lommebok, sier en bekymret Belieber-mor til Strabucks-betjeningen.

- Hvordan så det ut?, spør betjeningen, før moren får lommeboka plantet i hånda.

Denne gangen utenom at den tok veien via hittegodskontoret.

Det finnes ærlige mennesker fremdeles.

Bonus: Video av den 19-etasjers hittegodskontorvareheisen:

Mobile Enheter