Her er fremtidens bredbånd på mobilen

Her er fremtidens bredbånd på mobilen

Snart får du datahastigheter på mobilen som slår vanlig bredbånd langt ned i støvlene.

Vi er ennå ikke ferdig med utbyggingen av 3G-nettet her i landet. Dette forhindrer ikke bransjen i å være godt i gang med det som kalles fjerde generasjons mobilnett. På fagspråket kalles dette kommende nettet for LTE eller Long Term Evolution. Dette nye nettet skal på sikt kunne gi oss datahastigheter opp til en teoretisk grense på over 100 Mbps. Dette tallet betyr at du over mobilnettet vil få høyere hastigheter enn hva det kablede bredbåndet kan oppvise i dag. Da snakker vi om virkelig mobilt bredbånd.

LES OGSÅ: En tidel av brukerne tar 80 prosent av bredbåndet

Produsentene av dette utstyret er godt i gang med testing og for rundt ett år siden kunne Nokia Siemens Network melde at de første testene med LTE i kombinasjon med et MIMO-antenneteknologi, ga datahastigheter på rundt 160 Mbps.

Ericsson på sin side laserte den første kommersielt tilgjengelige plattformen, MT700, som kan håndtere LTE.

- Ericsson jobber med LTE som en plattform i utvikling. Dette er teknologien som vil gi operatører muligheten til å kunne tilby konsumenter muligheten til å bruke fulle bredbåndstjenester hvor som helst, når som helst, sier Robert Puskaric, som leder Ericsson Mobile Platforms.

Han peker blant annet på avanserte tv- og videotjenester som mulige bruksområder.

LES OGSÅ: Fart i mobilt bredbånd

Operatørene

I Norge er det Telenor og Netcom som kommer til å lede an i implementeringen av LTE. Da Post- og teletilsynet avsluttet frekvensauksjonene i november 2007, var Netcom blant dem som fikk konsesjon for dette. Administrerende direktør August Bauman uttalte da:

- For kunden betyr dette mobilt bredbånd med nedlastningshastigheter på 100 Mbps. Det er i prinsippet fiberklasse, og kan erstatte tradisjonelt bredbånd slik vi kjenner det i dag.

- Potensialet er veldig stort. Tenk hva LTE kan bety for tjenestespekteret og sammensmeltingen av mobiltelefoni og bredbåndsteknologi. Men å bygge et nytt mobilnett er ikke gjort på en dag. Netcom har nå fult fokus på å fullføre Turbo 3G-utbyggingen, der vi skal ha over 80 prosent befolkningsdekning i 2008. Så skal vi se fremover, der neste generasjons mobilnett er en viktig del av planene, sier Baumann i dag.

LES OGSÅ: Tele2 klar med mobilt bredbånd

- Med Long Term Evolution-teknologi (LTE) har vi mulighet til å tilby mobilt bredbånd med hastigheter opp til 300 Mbps, noe som er et stort sprang i mobilkonkurransen, sier Johan Lindgren, leder for Telenor i Sverige.

Hvis vi samstemmer det som er sagt i Sverige med uttalelser fra Norge, betyr dette en begrenset tilgang til teknologien i 2009 eller 2010. På sikt vil dekningsgraden av LTE samstemme med 3G/HSDPA-dekningen som det legges opp til i dag.

Hele artikkelen kan du lese i papirutgaven av Computerworld denne uken. Bestill abonnement her.

Mobile Enheter