Høy omsetning med gamle produkter

Høy omsetning med gamle produkter

Apple selger mer og tjener grovt i andre kvartal.

I et kvartal hvor det hverken ble annonsert nye produkter eller nyheter, så klarte Apple å øke salget målt mot året før.

Nye tall sluppet i natt viste at selskapet i andre finannskvartal for det avvikende regnskapsåret til selskapet, så hadde de en omsetning på 273,17 milliarder kroner (45,6 milliarder USD). Dette ga dem et nettoresultat på 61,1 milliarder kroner (10,2 milliarder USD). Dette var opp fra henholdsvis 43,6 og 9,5 fra samme kvartal året før. Tallene var en nedgang fra første kvartal i inneværende finansår.

PC-salget øker

PC-salget var et av områdene som tok seg opp, motstrøm mot analysene for pc-markedet i år. Mac-pc-salget økte til 4,1 millioner, opp fem prosent fra året før. I gjennomsnitt økte prisene på pc-ene til Apple med to prosent i kvartalet.

- Mac-pc-er er konsistente saker i et veldig konsistent marked. Mac-pc-er er i liten grad utsatt for sterk priskonkurranse eller konjunkturer. Siden de uansett får solgt sine pc-er til en god pris, har de gode marginer der andre pc-leverandører ser stadig trangere marginer. Dermed kan de også fylle pc-ene med nyeste maskinvare og opprettholde ryet for å være teknologisk helt i front, sa Carolina Milanesi, analysesjef i Kantar Worldpanel ComTech i et intervju med nyhetstjenesten til Computerworld etter resultatene ble kjent.

Dermed er det mulig at Apple kan kravle seg nærmere ti enn fem prosent markedsandel i et pc-marked totalt dominert av Microsoft Windows. I første kvartal sank pc-salget med fire prosent totalt. Men der nedgangen for andre pc-er fortsetter inn i nye kvartaler, har Mac-pc-ene kun hatt en nedgang i fire kvartaler. Fra forrige kvartal har Apple hatt pc-vekst.

Nettbrettsalget synker, og fortsetter med det

Det kom ingen antydninger om hva som skjer med produkter framover. Men selskapet er bekymret for utviklingen i nettbrett-salget. Det har de god grunn til, introduksjonen av et nettbrett folk faktisk ville ha i 2010 ga Apple en markedslederposisjon de ikke har oppnådd for andre produkter de selger. I dag har Android totalt tatt over dette markedet, med to av tre enheter solgt med Android. Erkekonkurrenten Samsung er klart største utfordring for Apple.

Nettbrettsalget til Apple fortsetter nedturen. I andre kvartal sank antallet til 16,35 millioner enheter fra 19,48 millioner enheter kvartalet før.

Takksigelser til Microsoft

Toppsjef Tim Cook takket Microsoft for at de endelig hadde startet levere Office for Ipad.

- Jeg ser helt åpenbart at Microsoft Office er en kjernekomponent i profesjonell bruk. Jeg ønsker Microsoft hjertelig velkommen til Apple AppStore. Det er bedre sent enn aldri.

Det er en historisk vennlig hilsen fra en Apple-toppsjef til Microsoft. Den nye toppsjefen i Microsoft, Satya Nadella, poengterte «først på mobil, først til nettsky» som hovedlanseringsstrategi da han tok roret i Redmond i februar. Office til Ipad var hans første store lansering rettet inn mot Apple etter dette.

Cook poengterte at selskapet fortsatt har tro på sine nettbrett, men advarte mot forventninger om at salgstallene framover kom til å være evigvarende lykkeopplevelse.

- Ikke alle kommer til å være begeistret over salgstallene i enkelte kvartal, understreket Cook.

Smarttelefonen til Apple ble ikke knapt omtalt i presentasjonen. Men ferske tall fra Nielsen Research fortalte at Iphone taper terreng i hjemmemarkedet med to prosentpoeng målt mot kvartalet før.

Les om:

Mobile Enheter