- Ikke mist mobilen i ferien

- Ikke mist mobilen i ferien

Mobilen kan inneholde sensitiv informasjon. - Fallhøyden er stor om du mister den, advarer PT.

De små datamaskinene du har i lommen og også kan ringe med, gir gode muligheter for å bringe med seg informasjon overalt, og alltid være online og oppdatert.

Til gjengjeld er fallhøyden stor når du mister mobilen; da er mye på avveie. Særlig viktig er det å tenke sikkerhet hvis mobilen brukes i jobben, skriver Post- og Teletilsynet (PT) i en pressemelding.

- De fleste tar altfor lett på mobilsikkerhet. I disse ferietider går svært mange rundt med mobiler i shortser og vesker, og vi vet at det samtidig er høysesong for tyverier. Vår oppfordring er klar: Bedrifter som utstyrer sine ansatte med mobiler der man kan lese e-post og hente informasjon, må også sørge for at tap av mobilen ikke utgjør en sikkerhetsrisiko. Her er det mange som bør ta en ekstra sjekk før ferien, sier direktør for Internett og sikkerhet i Post- og teletilsynet (PT), Aslaug Hagestad Nag.

Enkelt å sikre seg

Mange teleoperatører tilbyr antivirus, kryptering og fjernsletting av mobiltelefonens innhold. Hvis uhellet er ute, kan man dermed raskt sørge for at innholdet ikke er tilgjengelig. Har du ikke slik avtale, kan du gjøre mobilen litt sikrere likevel:

- De fleste telefoner leveres nå med programvare der man kan sikre seg med pinkode for å få tilgang til epost og så videre. Men mange synes det er tungvint å bruke koden, og nøyer seg med å bruke vanlig tastelås. Dette er risikoadferd, og kan sammenliknes med å ha kontordøra ulåst etter arbeidstid, mener Hagestad Nag.

Push og tull

Når du leser e-post via mobilen, kan du velge om den skal lastes inn automastisk (push), eller om du manuelt må be om at den hentes (pull).

– Det siste er helt klart å foretrekke, for da vil ikke uvedkommende få servert dine nye e-poster automatisk hvis du mister telefonen, sier Hagestad Nag og legger til:

- I utlandet gjelder egne priser for bruk av datatjenester via mobil, og disse er mye høyere enn når du surfer i Norge. Bruk av pushfunksjonen kan dermed i tillegg bli en dyr fornøyelse.

Mobile Enheter