Intel gir opp app-butikk

Intel gir opp app-butikk

Brikkegiganten overlater arenaen til Google, Apple og Microsoft. Årsak: Nye behov og andre kundeinteresser.

Fra 11. mars er det over og ut for app-butikken AppUp. Etter tre år har ikke markedet utviklet seg slik Intel trodde, og de overlater arenaen til de som får dette til.

Historien med AppUp startet i 2010, den gang lettprosessorene i Atom-familien fortsatt var å regne med i ultralette pc-er av nettbok-typen. Det var samme året Apple lanserte den ferskeste nettbrettfamilien sin, som effektivt ryddet arenaen for alle andre aktører i lette mobile enheter med skjerm rundt ti tommer.

Apple hadde også en effektiv og velfungerende app-butikk med stort utvalg på det tidspunktet, og Google var bare så vidt startet med det som skulle blir Google Play.

AppUp-konseptet skulle levere app-er for lette, Atom-drevne pc-er og mobile enheter. Etter hvert var planen å lage et utviklermiljø for alle enheter som i dag er under paraplyen «smarte», fra mobiltelefoner via brett, hybrid, pc og videre til smarte tv-er.

Under utviklerkonferansen IDF i San Francisco det året gjorde også Intel et poeng av at denne satsingen også var gode nyheter for mobil-OS-et Meego. Vi som hørte innledningen og snakket med Intel sine folk etterpå ble orientert om at dette ville gi Android-konkurrenten nødvendig moment til å kunne spille en rolle.

Egen fysisk konseptbutikk til tross, så gikk det meste skeis for planene til Intel. Android ble verdens største smarte OS, Apple måkte alle nettbrettkonkurrenter av banen et par års tid, Meego sank med Nokia N9 som første og siste smarttelefon med OS-et før Nokia startet ferden inn i folden til Microsoft.

Selv ikke et investeringsfond på 650 millioner kroner (100 millioner USD) for oppstartsbedrifter som ville utvikle for AppUp hjalp det skapte grann.

- Forbrukerbehovene har endret seg og det samme har markedet. Intel vil konsentrere seg om nettjenester for store virksomheter, teleoperatører og utviklere for disse miljøene, sa Intel i en pressemelding referert i Computerworlds nyhetstjeneste .

De som er nevnt som mer populære app-butikker inkluderer en partner i AppUp-satsingen, Microsoft. Deres egen app-butikk er en storsuksess sammenlignet med AppUp, selv om det er en drøy million app-er og noen milliarder nedlastinger Apple og Google.

Siste tillegg og oppdatering i AppUp-butikken er 11.mars. Absolutt siste frist før pluggen dras for app-er i butikken er 15 mai 2015. Kjøp i AppUp refunderes fram til slutten av desember i år.

Mobile Enheter