Intel utfordrer ARM/Apple med 64-bit

Intel utfordrer ARM/Apple med 64-bit

Lettere å ta i bruk nettbrett i bedriften og større brettutvalg med 64-bit Atom.

Allerede denne uka, under mobilkongressen i Barcelona, er det ventet at de første produktene med Intel 64-bits mobilprosessorer vil bli vist fram og dato for salgsstart annonsert.

De nyeste brikkene med mobil-prosessoren Atom i 64-bit-versjon kommer i en tokjerneversjon kalt Merrifield og en firekjerners kalt Moorefield. Intel har også utviklet en Android 4.4-versjon beregnet for å kjøre på plattformen.

Dermed er det bare for produsenter i det store utvalget av Android-leverandører å ta i bruk arkitekturen.

Kommer i andre kvartal

De første Android-mobilene med Intel Atom 64-bit vil komme i andre kvartal. Tokjerne-prosessorene retter seg mot mobiler i midtsjiktet, og kommer først. Firekjerners-versjonene er for høyende mobile enheter og kommer til høsten.

- Vi kommer ikke til å annonsere noen særskilte enhetsdesign. Sammen med Asus og Lenovo vil vi annonsere store og brede porteføljer av produkter, sier Julie Coppernoll, markedssjef i mobil- og kommunikasjonsgruppen i Intel, til nyhetstjenesten til Computerworld.

Annonseringer av produkter er ventet denne uka under MWC i Barcelona. Der er det også ventet at 64-bit systemer vil bli viet mer oppmerksomhet enn tidligere. Dette henger sammen med at kraftigere mobiler flytter seg inn i profesjonell virksomhet, der 64-bit arkitektur og applikasjoner har eksistert i noen år.

Mange fordeler i 64

Atom-brikkesettene er ment å gi lenger batterilevetid, bedre applikasjonsstøtte og dobbel så gode grafikkresultater enn tidligere Atom-brikkesett.

- Vi har målt opp til to dagers levetid med en smarttelefon med Merrifield, men dette vil variere med telefondesing, sier Coppernoll.

Maskinvare som kjører 64-bit er både regnet for å yte mer og være mer effektiv enn 32-bit infrastruktur. Det er temmelig sentralt når strømeffektivisering står høyt på agendaen i de fleste virksomheter. Også sikkerhet er enklere å designe på en slik plattform, samt app-er med rikere funksjoner.

- Med vår 64-bit design vil det være merkbare forbedringer i videovising, videokompresjon, dekoding og annet som krever mye prosessering. Vi kan også gi mobiler mer minne enn 4 gigabyte og øke yteevnen på den måten, sier Coppernoll.

Voksende utvalg

En aktør som dermed møter par konkurranse, er Apple. I fjor introduserte de sin 64-bits A7-brikke basert på ARMv8-design i 5S-varianten av smartmobilen sin.

Apple, som er eneste utfordrer av noe størrelse mot Android og deres dominans i mobilmarkedet, kunne i dag også møte høyende utfordring fra Snapdragon. De introduserte en åttekjerners 64-bit-prosessor basert på ARM-design i Barcelona. Fra før har Qualcomm også annonsert at de vil komme med 64-bits prosessorer med ARM-design, men når enheter kommer med slike prosessorer er ikke annonsert.

Les om:

Mobile Enheter