IOS 6 kommer 19. september

IOS 6 kommer 19. september

Apple er ferdig med neste versjon av mobiloperativsystemet.

Da Apple denne uka presenterte iPhone 5, kunne selskapet også fortelle at neste versjon av deres mobiloperativsystem, iOS 6, blir tilgjengelig for nedlasting den 19. september.

Oppdateringen vil være gratis og tilgjengelig for iPhone 3GS, iPhone 4 og fjerdegenerasjons iPod touch samt andre- og tredjegenerasjons iPad.

Dersom du har iOS 5 installert, vil du kunne laste ned iOS 6 trådløst via fra Innstillinger > Generelt > Oppdatering. Dersom du kjører en eldre versjon av iOS, må du bruke iTunes.

Apples markedssjef Phil Schiller kunngjorde datoen på onsdagens lansering etterfulgt av en fremvisning av iOS-sjef Scott Forstall, som demonstrerte noen av de nye funksjonene som kommer til Apples mobil-OS.

Kommende iOS 6-funksjoner

Kart: Apples nye operativsystem kommer med en helt ny kartløsning, med vektorbaserte kart, gratis gps-navigasjon, interessepunkter vist på kartet og en ny «flyover»-funksjon i 3D over byer som San Francisco, London, Boston og Sydney.

Varslingssenter: Med iOS 6 vil du kunne sende en Twitter-melding eller Facebook-status direkte fra varlingssenteret. Facebook har også blitt bygd inn i iOS på systemnivå, så du kan dele bilder og nettsider til Facebook.

Safari: Safari kommer med en fullskjerms landskapsmodus i iOS 6 i tillegg til iCloud-faner som lar deg synkronisere dine åpne websider på tvers av andre iOS-enheter (med iOS 6) og Mac-er (med OS X Mountain Lion) som er koblet opp mot iCloud-kontoen din.

Mail: Du kan sette opp VIP-kontakter både i Mail på iOS 6 og på en Mac med Mountain Lion. Meldinger fra VIP-ene vil dukke opp i en spesiell mappe i Mail på iOS 6. I tillegg kan du lage egne varslinger for VIP-ene i varslingssenteret. Meldinger merket med flagg dukker nå opp i en ny Flagget-innboks.

Passbook: Apples eneste nye app for iOS 6, Passbook, lar deg lagre og samle alle dine kort og billetter digitalt, enten de er kinobilletter, boardingkort, kuponger, konsertbilletter eller rabattkort. Du kan kaste billetter når du er ferdig med dem, og noen kort vil automatisk dukke opp på låseskjermen din når du er i nærheten av stedet som kortet hører til.

Delte bildestrømmer: En nyhet i Bilder-appen er delte bildestrømmer, som lar deg samle bilder som du kan dele med familie og venner via iCloud eller via weben. Du kan kommentere på bilder som er delt med deg, og like dem også.

Siri: Dersom du har sport- eller filmspørsmål, er det Siri du skal gå til. Apples taleassistent kan også starte apper, gjøre middagsreservasjoner og publisere til dine sosiale nettverk. Dessverre snakker Siri fremdeles ikke norsk.

... og enda mer: Forstall viste også oppdateringer til Telefon-appen. Når du avviser en innkommende samtale, kan du velge å svare med en tekstmeldinger eller sette en påminnelse om å ringe tilbake. Du kan også skru på en ikke forstyrr-funksjon for å ikke bli oppringt i det hele tatt.

FaceTime vil nå fungere over mobilnettet, ikke bare wlan. Med den nye tilgjengelighetsfunksjonen Guided Access vil det være mulig å begrense bruken av en enhet til en enkelt app, og så er det mulig å deaktivere knapper.

Kamera-appen får en panorama-funksjon som lar deg ta panoramabilder bare ved å sveipe kameraet rundt. Panorama vil kun fungere med iPhone 4S, iPhone 5 og femtegenerasjons iPod touch.

Butikker for iOS

Eddy Cue, som er sjef for internettjenester hos Apple, stod også på scenen i går for å vise frem de nye mobilbutikkene i iOS 6.

Apples tre butikker - iTunes Store, App Store og iBookstore - har nå en felles svart design og byr på bedre ytelse. Ved oppstart møtes brukeren nå med en karusell av apper, musikk, videoer eller. Hver enkelt produkside har også blitt fornyet, og kommer med deleknapper til sosiale nettverk. I tillegg støttes forhåndslytting av musikk i bakgrunnen.

Les om:

Mobile Enheter