Iphone 5 kan få LTE hos Netcom

Iphone 5 kan få LTE hos Netcom

Netcom-kunder som kjøper Iphone 5 vil kunne få 4G/LTE rett i mobilen. Likevel jubler ikke dekningssjefen.

Apples nye Iphone 5 oppgis å ha støtte for LTE i 1800 MHz-båndet. Dekningssjef Tommy Skogheim Johansen i Netcom understreker likevel at dette ikke automatisk betyr at den støtter deres nett.

- Vi kan ikke komme med noen antakelser om Iphone 5 er kompatibel med, eller om den vil fungere i vårt 4G-nett før Apple eventuelt selv bekrefter dette, sier han.

- Vi har bygd ut mange hundre basestasjoner med LTE i 1800 MHz-båndet. Det gjelder stort sett alle steder utenom de fire store byene, sier dekningssjef Tommy Skogheim Johansen i Netcom.

Til tross for at Netcom – i motsetning til Telenor – derfor sannsynligvis vil kunne tilby Iphone 5-brukere LTE, ser han liten grunn til å juble.

- Nei, vi jubler nok ikke. Det er faktisk litt synd at Apple ikke har valgt å støtte LTE i 800 og 2600 MHz. Vi er opptatt av at mobilbrukere får sammenhengende god dekning og her har LTE i 800 MHz en viktig funksjon, sier Johansen.

«Småbyer» og tettsteder

I de fire store byene, Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim har NetCom bygd ut LTE i 2600 MHz-båndet. LTE i 1800 MHz har de bygd ut i en rekke mindre byer og tettsteder, hovedsakelig langs kysten i Sør/Øst-Norge og deler av Midt Norge.

- Vi er klare til å ta i bruk LTE i 800 MHz-båndet for å lappe sammen dagens eksisterende dekning av LTE til en helhetlig sammenhengende dekning. Det mangler bare at myndighetene får auksjonert ut disse viktige frekvensene, sier dekningssjefen og legger til at Netcom er avhengig av å få minst 2x10 MHz båndbredde i den kommende frekvensauksjonen.

I tillegg til LTE i 800, 1800 og 2600 MHz, bygger Netcom om sitt mobilnett, slik at de kan tilby 3G i 900 MHz-båndet i stadig større og flere områder. Dette gir langt bedre arealdekning enn 3G i 2100 MHz-båndet.

Korthuset

– For å kunne tilby 3G i 900 MHz-båndet må vi frigjøre blokker på 5 MHz. Da må trafikk i GSM-båndet (900 MHz) flyttes til 3G 2100 MHz først. Det er litt som å plukke fra hverandre et korthus og sette det sammen på nytt. Alt må gjøres i rett rekkefølge, sier han.

Hensynet til de mange mobiler som fortsatt kun har støtte for GSM i 900 MHz-båndet og industrielle M2M-terminaler er årsaken til at det er lenge til GSM-nettet kan slukkes.

– Over tid vil trafikken i GSM-nettet gå ned og mer frekvensressurser kan benyttes til nyere teknologier, sier han.

Johansen forteller at testene han har gjort med LTE i 1800 MHz, har vist typiske nedlastningshastigheter på 30-50 megabit/s og opplasting på 15-30 megabit/s.

– Det er absolutt behagelige hastigheter vi oppnår i dette nettet, sier Johansen, som har til rådighet 2x16,4 MHz i 1800 MHz-båndet.

3G viktig

Han påpeker også at Iphone 5-kunder vil ha utmerket hastighet i 3G-nettet og er fornøyd med at Iphone 5 støtter den raskeste varianten av 3G HSPA-DC. Det gir teoretiske hastigheter på 42 megabit/s – opplevde hastigheter på gjerne 10-15 megabit/s.

– Det er rart at Apple ikke støtter 2600 MHz-båndet. Jeg håper de kommer med en ny versjon av Iphone etter hvert med støtte for de europeiske frekvensbåndene for LTE. Ønsket om støtte for 2600 MHz handler ikke egentlig om hastigheten til den enkelte bruker, men mer om at det i byene er behov for stor kapasitet til mange samtidige brukere, og her er 2600 MHz-båndet viktig for oss, sier han.

Mobile Enheter