Iphone har kill-knapp

Iphone har kill-knapp

Steve Jobs bekrefter at Apple sentralt kan fjerne programmer på en hvilken som helst Iphone.

Spekulasjoner om at Apple har lagt inn mulighet for å fjernstyre dreping av nedlastede programmer på folks iPhone har nå blitt bekreftet.

I et intervju med Wall Street Journal innrømmer toppsjefen Steve Jobs at Apple kan tvangsavslutte programmer lastet ned til Iphone eller Ipod Touch-enheter. Ifølge sjefen er den såkalte drepeknappen nødvendig som nødløsning i tilfelle ondsinnet programvare skulle slippe gjennom Apples sikkerhetskontroller slik at de blir tilgjengelig for nedlasting via App Store.

- Forhåpentlig slipper vi å trykke på bryteren, men det ville vært uansvarlig av oss å ikke ha muligheten, sier Jobs til avisa.

Drepte GPS-programmer

Det var Jonathan Zdziarski, sikkerhetsforsker og forfatter av to Iphone-bøker om utvikling, som satte knappen på dagsorden da han fortalte at han hadde funnet en linje i telefonens operativsystem som pekte mot en nettadresse til en Apple-server med noe som liknet en slags svarteliste.

Ved å jukse litt med DNS-oppslag hevder han at han klarte å fore Iphonen sin med en egen liste, som tvangsavsluttet navngitte applikasjoner tilknyttet telefonens GPS.

- Dårlig for bedrifter, fin for forbruker

Andrew Storms, direktør for sikkerhetsoperasjoner i nCircle Network Security Inc., mener drapsknappen skitner til Iphones rykte som bedriftstelefon. Han mener en slik funksjon burde ligget blant telefonens administrasjonsverktøy i stedet for å være fjernstyrt av Apple, slik at den enkelte bedrifts it-avdeling selv kan styre hva som ikke skal kjøres på telefonen.

Storms legger til at funksjonen likevel sikkert er fin sett fra et forbrukerperspektiv, eksempelvis sett i lys av at Apple forrige uke fjernet en 999 dollars applikasjon fra App Store. Programmet, kalt I Am Rich, sin eneste funksjon var å vise et rubinaktig ikon på telefonens hovedmeny. Åtte personer kjøpte programmet før det ble fjernet.

Mobile Enheter