Jobs fortsetter Flash-krigen

Jobs fortsetter Flash-krigen

Apple-sjefen med åpent brev om bannlysingen. Adobe svarer kontant.

I går publiserte Apples sjef Steve Jobs intet mindre enn et fire siders brev der han forklarer hvorfor han ikke vil ha Adobes Flash-system på sine mobile produkter, Iphone, Ipad og Ipod.

- Apple har karakterisert vår avgjørelse som forretningsdrevet – de sier vi vil beskytte vår App Store – men i realiteten er det snakk om teknologiårsaker, skriver Jobs.

Her er hans seks argumenter:

Åpenhet. Flash er 100 prosent proprietært. Jobs medgir at Apple også har proprietære produkter, slik som operativsystemet på deres mobile enheter, men understreket at Apple heller vil ha åpne internetteknologier, slik som html 5, css, Javascript og nettlesermotoren Webkit, sistnevnte som er et produkt Apple har bidratt med, og som brukes flittig av flere store nettlesere. Html 5 er også kapabel til å vise video og animasjoner.

Full internettopplevelse. Adobe har sagt at 75 prosent av videoer på nett ikke kan ses på Apples mobile enheter, da denne prosentandelen er Flash. Jobs peker på at nesten alle videoene også finnes i formatet H.264, som kan beskues fra de mobile produktene. I tillegg følger det med egen Youtube-applikasjon på samme produkter. Når det gjelder fravær av mulighet til å spille Flash-spill, peker Apple på at det er et hav av andre spill i App Store.

Pålitelighet, sikkerhet og ytelse. Jobs peker på at Symantec i 2009 plukket ut Flash som en av sikkerhets-verstingene, og videre på at Flash har en tendens til å krasje på Mac-er. Adobe har ifølge Jobs heller ikke klart å vise Apple at Flash kjører smidig på mobile enheter.

Batteritid. Jobs mener video må maskinvaredekodes, og ikke programvaredekodes, om batteriet ikke skal tømmes kjapt. H.264 er standarden Apple, i likhet med mange andre, har valgt for sin maskinvare. Å se video i dette formatet, nesten dobler batteritiden. Adobe har riktignok lagt inn H.264-støtte i Flash, men de fleste videoene på nettet bruker Flash som krever en eldre generasjon programvarebasert dekoder.

Touch. Jobs mener Flash ikke spiller bra nok på lag med multitouch-funksjonen i deres produkter. De fleste Flash-nettsider må produseres på nytt for å håndtere dette.

Utviklerkluss. Det Jobs mener er det viktigste argumentet, gjelder Apples ønske om at Flash-utviklere skal kunne kompilere sine produkter direkte til en kjørbar Iphone-fil. Apple hevder å ha erfaring som tilsier at en slik sub-standard på applikasjonene vil hindre videreutvikling av selve hovedplattformen. Utviklerne blir begrenset til de verktøyene og funksjonene Adobe kan tilby. ”Vi kan ikke akseptere at utviklere blokkeres fra å bruke våre innovasjoner og forbedringer fordi de ikke er tilgjengelig på konkurrentens plattform”, skriver Jobs, som peker på at Adobes mål er å hjelpe utviklerne lage gode flerplattformsapplikasjoner, ikke gode Iphone-applikasjoner.

Jobs oppsummerer det hele slik:

- Flash ble skapt i pc-alderen – for pc-er og mus. Flash er en forretningssuksess for Adobe, og vi kan forstå at de vil ha produktet også utenfor pc-en. Men den mobile tidsalder handler om produkter med lav strømbruk, touch-grensesnitt og åpne webstandarder – alle områder der Flash ikke innfrir.

Adobe svarer kjapt

Adobe har vært kjapt ute i New York Times med tilsvar på Jobs’ åpne brev. Administrerende Adobe-direktør Shantanu Narayen hevder Adobes mål er, og alltid har vært, å gjøre det enkelt for folk å jobbe på hvilket som helst operativsystem. Han mener Apples restriksjoner gjør det unødvendig tungvint for utviklere, som tvinges til å lage jobbe med to ulike arbeidsflyter – en for Apple og en for alle andre.

- Vi har et forskjellig syn på verden. I vårt syn er verden for flere plattformer, sier han.

Når det gjelder de tekniske problemene Jobs peker på, kategoriserer Narayen dem som et ”røykteppe”. Spesifikt tilbakeviser han at Flash tømmer batteriet, og sier at om Adobe forårsaker krasj, så må det være feil i Apples operativsystem.

- Når du begynner med lisensprat, har det intet å gjøre med teknologien, sier han.

Videre opprettholder han beskyldningen om at Jobs bannlysing av Flash handler om forretningsmotiver.

- Apple har mest å vinne på applikasjoner som er eksklusive for sin plattform. Adobe-plattformen tillater på sin side utviklere til å skape applikasjoner som fungerer på flere enheter, sier han.

- Det innebærer ingen fordeler for Apple, og det er derfor du ser en slik reaksjon.

Mobile Enheter