Katastrofale Nokia-tall

Katastrofale Nokia-tall

Nokia taper penger så det spruter. Det dårlige samarbeidet med TDC kan være en grunn, ifølge dansk analytiker.

Nokias regnskap for tredje kvartal er offentliggjort, og nok en gang ser det ut til å pengene strømmer ut og vekk fra den finske teleprodusenten.

Driftsunderskudd ble på intet mindre enn 943 millioner euro, og dermed fortsetter nedturen fra de to forrige kvartalene.

Likevel ser den danske analytikeren Morten Imsgard noen lyspunkter i regnskapet til selskapet som sliter med å komme seg tilbake til glansdagene. Det skriver Computerworld Danmark .

Nettverksdivisjonen tjener penger

- Lyspunktene ligger i nettverksdivisjonen, Nokia Siemens Networks, som kommer overraskende sterkt ut med høy inntjening og forventninger om fortsatt høy inntjening i de kommende kvartalene, sier Morten Imsgard.

Jo nedre nettverksdivisjonen gjør det, jo mer tid kjøper selskapet seg for å få i gang smarttelefonsalget, er hans poeng.

- Hvis du kikker litt dypere inn i mobildivisjonen, så vil du se at Symbian-telefonene er så å si umulige å selge, og Lumia-telefonene selger heller ikke like godt som forventet. Dette har nok mye med å gjøre at kundene fortsatt venter på Lumia-telefonene med Windows Phone 8, sier Imsgard.

Han legger til at Nokia også er relativt forsiktige med forventningene til julesalget.

- Det ser ut til at veien tilbake til smarttelefonmarkedet er tøffere enn de hadde forestilt seg. Kundene vil ikke skifte operativsystem sånn uten videre, og mange er bundet opp økonomisk av Apple og Android.

TDC-uro symboliserer Nokias problemer

Nylig kom det frem at Nokias samarbeid med TDC hang i en tynn tråd, angivelig på grunn av uenighet om hvor mye penger Nokia selv skulle hoste opp for å sikre markedsføringen av Lumia-telefonene.

Løsningen på problemet ble løst i siste sekund, men fortsatt ser Morten Imsgard saken som en av de største grunnene til Nokias krise akkurat nå.

- Nokia har noen utfordringer med å få verdens teleselskaper å fremme Nokia-telefoner, her illustrert ved problemene med TDC i Danmark. Kanskje det er fordi Nokia har et selvbilde som ikke samsvarer nøyaktig med hvordan virkeligheten ser ut i dag, sier Imsgard.

- Problemet illustrerer at styrkeforholdet mellom operatører og produsenter har endret seg.

Les om:

Mobile Enheter