Kjedelig Chess-telefon

Kjedelig Chess-telefon

TEST:Som første mobiltilbyder i Norge lanserer Chess sitt eget mobilmerke. Her er vårt inntrykk av X-One

Den nye Chess-mobilen kalles X-one og er produsert av Kinesiske Huawei. Telefonen har lav pris, men er også høyst ordinær og etter vår mening lite å juble for.

Mens mobilselskaper i land som USA og England lenge har frontet egne mobilmerker, og gitt dertil begrensninger i den frie konkurransen telefonene i mellom, har vi vært skjermet fra dette i Norge. Nå ser vi også at andre markeder er i ferd med å pensjonere konseptet, så hvorfor Chess plutselig har fått for seg at dette er smart lurer vi litt på.

Ved en feil proklamerte Chess i en pressemelding at telefonen til knappe 800 kroner skulle være basert på Windows Mobile 5.0. Dette vakte jo en del oppmerksomhet, men er altså ikke tilfelle.

LES OGSÅ: Chess vet ikke hva de selger

Fra å fremstå som en liten og svært rimelig forretningstelefon i pressemeldingen er X-one i praksis strippet til en noe mangelfull, men billig 3G telefon.

Enkel og grei

X-one veier kun 90 gram og byr på relativt normale finesser som Bluetooth, kamera, musikkspiller og usb-kontakt. Den leveres med stereohodetelefoner og usb-kabel for filoverføring samt et MicroSD minnekort på 1 GB. Et minnekort på denne størrelsen er jo egentlig et pluss for telefonen, selv om slike kort nå er til salgs for under hundrelappen i enkelte nettbutikker.

Chess X-One er en meget rimelig 3G-telefon. Dessverre er den også lite spennende rent teknisk.

Kortet fylles enkelt opp med musikk ved å koble telefonen til pc-en via usb-kabel. Telefonen dukker da opp som en vanlig diskstasjon, noe som gjør at den også kan brukes for å flytte med seg andre filtyper. Ønsker du å synkronisere kontaktene dine i Outlook med telefonen er dette mulig gjennom programmet PC Assistant.

Den integrerte medieavspilleren i telefonen er enkel i bruk og av formater støtter den både MP3, AAC, eAAC, MP4 og 3GP. Du kan intuitivt hoppe frem og tilbake mellom sangene med menyknappen i midten på telefonen.

En fin ting er at det i bunnen av telefonen sitter en helt vanlig 3.5 mm minijack-kontakt. Dermed kan du kan bruke dine egne hodetelefoner, som forhåpentligvis er bedre enn de som følger med i esken.

Dårlig kamera

Telefonen mangler radio og kameraet er heller ikke mye å rope hurra for. Dette har kun en oppløsning på 1,3 megapiksler. Det betyr at det fungerer greit til MMS, men lite annet. Det er også bare ett kamera, noe som i praksis utelukker videosamtaler.

Telefonen har en logisk og lettlest meny på norsk og en relativt klar skjerm på 1,8 tommer. Er du vant til menystrukturen til Nokia burde det ikke ta veldig lang tid før også denne varianten sitter i fingrene. Du navigerer mellom de ulike innstillingene ved å la tommelen styre en stor knapp i midten. Volum på samtaler og musikk styres med to lett tilgjengelige knapper på siden av apparatet.

Konklusjon

Vi har ingenting å utsette på lydkvaliteten i telefonen og tastene er helt ok å skrive meldinger med, selv om du har store fingre.

I forhold til prisen har vi ingen direkte innsigelser mot telefonen. Den er billig og gjør en helt ok jobb for deg som stort sett skal ringe og sende meldinger.

Fraværet av Edge gjør den imidlertid uegnet for databruk for folk som ferdes utenfor tettstedene og dertil utbygget UMTS-nett. Som en ungdomstelefon er den bare delvis godkjent på grunn av den lave oppløsningen på kameraet.

Den eneste veien frem til X-One er å bli kunde hos Chess. Du får telefonen rimeligst ved å tegne abonnementet Chess Control. Da koster mobilen 399 kroner (474 inkludert frakt), abonnementet kroner null og minuttprisen 79 øre.

Batterilevetiden er oppgitt til 12,5 døgn standby og 3,5 timer tale. Vi fikk imidlertid ikke telefonen til å holde ut mer enn halvannen dag med litt aktiv bruk og fire-fem samtaler på 5-6 minutter.

Chess X-one

Pris: kr. 399 inkl. mva. m/binding.
Internett: www.chess.no

+ Lav pris. Stort minnekort
- Mangler Edge. Dårlig Kamera.

Spesifikasjoner:
Teknologi: GSM 900, 1800, 1900, 3G, Tilkobling; Bluetooth, USB
Skjerm: 1,8 tommer, 262 000 farger.
Vekt: 90 gram.
Kamera: 1,3 megapiksler.
Minne: Internminne 10 MB, 1 GB MicroSD-minnekort.

Les om:

Mobile Enheter