Kjøp din egen basestasjon

Kjøp din egen basestasjon

Alcatel-Lucent lanserer en ørliten basestasjon som garanterer deg turbo-3G på mobilen. Men du trenger fortsatt adsl-linje.

Sliter du med 3g-dekningen, eller opplever at det nye mobile bredbåndsnettet HSDPA ikke lever opp til forventningene, har Alcatel-Lucent svaret. Selskapet er i ferd å slippe en ny 3G-basestasjon på markedet, for bruk i hjemmet eller i små bedrifter. BSR-Femto er på størrelse med et vanlig adsl-modem, og selskapet opplever nå stor pågang fra 3g-operatørene.

- Alcatel-Lucents BSR-Femto har vakt stor interesse blant våre kunder i Norden, og TeliaSonera kjører et forsøksprosjekt i Danmark denne våren. Dette er en ideell mulighet for 3G-operatører til å levere trådløse bredbåndstjenester mer effektivt enn de kan med et tradisjonelt mobilnett, sier Alcatels Nordensjef Lars Boilesen.

Mobilt bredbånd ved hjelp av Femto vil imidlertid aldri erstatte adsl-linjen, modemet må nemlig kobles til en eksisterende DSL-forbindelse som skal håndtere datatrafikken. Nærheten til basestasjonen gjør imidlertid at brukerne kan utnytte kapasiteten maksimalt til både data- og telefoni-tjenester på mobilen.

- Basestasjonen er først og fremst ment for mobile enheter, ikke for pc-en. Dette gjør det for eksempel enklere å surfe på mobilen innendørs eller ute i hagen. For operatørene betyr det at de slipper å bygge ut så tøft med basestasjoner for innendørs dekning, og at de veldig lett kan gi en bedre pris for samtaler innendørs, sier kontoarkikekt Carl-Edward Joys i Alcatel-Lucent.

LES OGSÅ: Fiber fra Grønland til Canada

Basestasjonen vil fungere som en ren plug-and-play enhet, og konfigurerer automatisk seg selv til å bruke ledige frekvenser i nærheten. Ved å bruke bruke DSL-linjen som såkalt backhaul, blir det svært billig måte for operatørene å bygge mobilt bredbånd på.

- Den er veldig liten og billig, og svært enkel å installere. Skulle man kombinert 3G og Wifi ville det blitt mye oppsett og spetakkel. Nå trenger man heller ikke Wifi innebygget i telefonen. Det blir imidlertid opp til operatørene hvordan de velger å selge dette til kundene. Det krever også et samarbeid mellom fast- og mobilsiden som ikke alltid stokker beina like godt, sier Joys.

Teknologien åpner for at abonnentene kan bruke én telefon til både fast og mobiltelefoni, ha ett telefonnummer, få mange av de samme tjenestene på fast-telefonen som på mobiltelefonen og motta en samlet faktura. Samtidig blir kvaliteten på innendørs-samtalene bedre og mobilsamtalene som tas hjemme kan bli billigere.

ENKEL: Femto-basestasjonen lar deg enkelt kombinere Turbo3G og DSL, mener Carl-Edward Joys i Alcatel-Lucent

De som bekymrer seg for strålefaren fra basestasjonene, kan også ta det helt med ro.

- Du risikerer mer stråling hvis du går en tur på Aker Brygge, hvor den nærmeste basestasjonen skal trenge gjennom bygninger og vegger for innendørs rekkevidde, sier Joys.

Mobile Enheter