Kompromiss-startmeny til Windows 8.1

Ferskeste Windows-oppdatering endrer oppstarten for å glede flere.

Publisert Sist oppdatert

Blant de mest mystiske fenomenene som har vært Windows 8 til del, har vært hvor mye kritikk fravær av startmenyen har høstet. Gardinmenyen slik den ble introdusert i Windows 95 ble i Windows 8 erstattet av en ny startmeny. Her er det app-fliser i et panel som skulle arte seg finger og klikkvennlig.

Det har ikke hjulpet. Startmenyen har blitt etterlyst og strategivalget kritisert i et par år. Dette har vært både jevnt fordelt mellom brukere, Windows-maskinvareprodusenter og analytikere.

Start-kompromisset

Under starten på Build-konferansen i Las Vegas onsdag kveld presenterte Microsoft noe som bare kan kalles et kompromiss for å skjule et lite tilbaketog.

Det første tilbaketoget kom med selve Windows 8.1. Der kom en startknapp i skrivebordsvisningen som sendte brukeren til ny startmeny.

Nå er startmenyen er tilbake i skrivebordsvinduet, men den er en kombinasjon av gammel meny og ny. Dette innebærer at fliser for dine mest populære app-er kan legges inn som elementer i startmenyen. I tillegg kommer ikon-listen med funksjoner tilbake, men med nytt design på de fleste ikonene.

For den som ikke får hue rundt flisestartmenyen, så blir det også mulig å starte Windows 8.1 direkte til skrivebordsmiljøet.

Flere fingre på mus og tastatur

Men også den flisbaserte startmenyen får seg noen oppfriskere. Her kommer av- og omstartsknapp direkte på plass ved siden av brukerikonet. I tillegg hentes direktelenke til søk ut fra sidesjakten og får en mer prominent plass ved siden av omstartknappen.

Microsoft har innsett at det nok vil ta lenger tid enn man trodde å få byttet alle brukerne ikke bare til Windows 8, men også til å kjøpe seg trykkfølsomme skjermer til pc-en. Flisene blir bedre for musebrukere, med flere muligheter for høyreklikk og kontekstmenyer.

Tastaturstøtten, og spesielt vekslingen mellom app-er blir bedre i hverdagslig bruk. Kombinert med et enormt ekstensivt utvalg av tastatursnarveier som kom med Windows 8 fra starten av blir dermed klassisk Windows-bruk enklere igjen.

Lag en app, bruk den overalt

Microsoft fridde til utviklermiljøet med å annonsere universal utviklerstøtte. Dette innebærer at alle som utvikler for én type Windows-enhet, skal kunne porte den til alle andre enheter raskere og enklere enn før. Dette innebærer at en app for Windows 8 med få modifikasjoner skal kunne publiseres til nettbrett og Windows Phone. Eller for den som holder på med tv- og underholdningsenheten Xbox, så skal en app her kunne utvikles og gjøres tilgjengelig for de andre plattformene.

Interessant nok innebærer dette også at fikser og oppdateringer til en app kan publiseres én gang, og oppdateres på alle plattformer.

- Den som er bekymret for at koden for app-er skal bli uhåndterlig stor, trenger ikke være bekymret. Den basale koden for å kjøre alle typer app-er utviklet for dette er innebygd i alle plattformer der Windows kjører. Tilpassinger til skjerm og ressurser er i realiteten det som kodes i tillegg, og det er ikke et stort fotavtrykk, forsikret Microsoft-sjef Satya Nadella i en spørsmål- og svarrunde til slutt under innledningen til Build.

Bedre app-håndtering

Det ble også vist fram nye funksjoner i Windows Store. Noe av dette kommer seinere i år, men allerede i oppdatering 1 vil det bli lettere å få oversikt over tilgjengelige app-er i app-butikken. Og når man finner og installerer en man vil ha, så vil det være enklere å finne den igjen. Ikke bare er app-søkefunksjonen blitt bedre, men i app-oversikten så vil nyinstallerte app-er bli markert visuelt.

For nettlesing er det kommet bedre støtte for forskjellige skjermstørrelser i Internet Explorer Bedriftsbrukere får det enklere med å godkjenne hvilke eksterne nettsteder som skal kunne tas inn og tilpasses enhetene i bedriften, kontroller fra administrator. Dette gir mer kontroll av sikkerhetshensyn og enklere tilpassing av bruk av eksterne datakilder.

Gratis Windows

For å fri til markedet av rimelige nettbrett i kompakt utgave, så gjøres Windows 8.1-lisensen for skjermer under 9 tommer gratis. Dette kan fort utgjøre kostnadskutt på 600 kroner eller mer for disse enhetene. Foreløpig er det to Windows-brett på 8 tommer tilgjengelig, fra Dell og Lenovo, i et felt dominert av 7- og 8-tommers Android-brett levert fra Samsung og Amazon.

Oppdatering 1 til Windows 8.1 blir tilgjengelig for nedlasting neste tirsdag. Det er samme dag som Windows XP pensjoneres og ikke lenger kommer til å oppdateres.