Laber lansering av Windows Phone 7

Laber lansering av Windows Phone 7

Lenge til Microsoft kan konkurrere med Iphone og Android i Norge.

Windows Phone 7 er Microsofts alternativ til Apples Iphone, Googles Android, Nokias Symbian og alle andre mobilplattformer.

For dem som har sett Steve Ballmer hoppe og sprette rundt på scenen, var gårsdagens show med toppsjefen i Microsoft litt skuffende. En nesten beskjeden Ballmer viste frem deler av sin egen Windows Phone 7 og skrøt av mobiltelefonene fra LG, Samsung, HTC og Dell som er først ute med apparater på Microsofts nye mobilplattform.

Med tanke for at Microsoft er tuftet på nesten å være monopolist på operativsystemer for pc-er, og stor-større-størst på styringssystemer på servere og annen infrastruktur, er det ganske beskjedent hva selskapet har fått til med mobile enheter. Fra den gang det fantes håndholdte datamaskiner kalt pda (personal digital assistant) til relativt moderne smarte mobiltelefoner har Windows Mobile vært gårsdagens nytt.

- Ekstremt moderne

Dagens moderne og smarte mobilapparater har høyoppløselige pekeskjermer, spiller musikk og video, håndterer kommunikasjonen med venner og kjente med enkle fingerbevegelser og er intuitive i bruk, oppsett og personliggjøring.

Nesten sant. Det er et mål alle strekker seg mot, og som i større eller mindre grad er nådd. Det har Microsoft innsett når de nå som sistemann av de store lanserer sitt eget operativsystem for moderne smarttelefoner.

Windows Mobile, som har vært Microsofts alternativ til konkurrentene frem til nå, har blitt mer og mer gammeldags i utseende, oppsett og ikke minst i brukeropplevelse. Tross relativt god integrasjon med Microsofts serversystemer som Exchange, Sharepoint og andre virksomhetskritiske løsninger, har dette operativsystemet fullstendig tapt i forhold til brukerorienterte systemer som Iphone, Android og, til en viss grad vil noen si, Symbian.

Derfor sto Steve Ballmer på scenen i New York mandag 11. oktober og insisterte på at det nye Windows Phone 7 er et ekstremt moderne operativsystem for mobiltelefoner, hvor alt dreier seg om "fantastisk mitt".

Kanskje har Microsoft endelig skjønt det: Det dreier seg om min telefon, mine meldinger, mine bilder, mine adresser, mine venner, mine notater, mitt, mitt, mitt. Det var i alle fall Ballmers budskap. Mobilen tilhører brukeren og er en del av personligheten.

Så vil tiden vise om Microsoft lykkes med å få denne visjonen på plass i brukernes lommer og virksomhetenes datasystemer.

Levende fliser

Windows Phone 7 er basert på et grensesnitt med "fliser" som du bruker tilsvarende ikoner i andre systemer. Men disse flisene kan være "levende", slik at epost-flisen for eksempel kan vise antall nye meldinger eller Facebook-flisen viser de aller siste oppdateringene.

Grensesnittet er oppdelt i "hubs", nav på norsk, som People, Pictures, Music og Office. Tanken er at du når du for eksempel går til People, får opp en oversikt over folk, hvor du så kan gå videre med en person og ringe eller sende melding, enda dypere og se den siste kommunikasjonen med vedkommende, bilder og så videre.

Microsofts presentasjon virket relativt overbevisende med hensyn til at noen har tenkt mobilt brukergrensesnitt og kommet opp med til dels greie, til dels originale løsninger. Det ser i det hele tatt veldig bra ut.

Etter en kort test kan det fastslås at testapparatene fra LG og HTC er letthåndterlige og intuitive, som Iphone og Android uten sammenligning forøvrig. Vi snakker fem minutters fikling her. Sannsynligvis har Microsoft greid å lage et grensesnitt som kan konkurrere med Android og Iphone. Men det er langt frem til en slik konkurranse i Norge.

Zune

Windows Phone 7 er sterkt knyttet til Microsofts musikkspiller og -tjeneste Zune. Siden Zune ikke er etablert i Norge, vil norske brukere ikke kunne handle eller laste ned musikk, videoer eller applikasjoner. Søkefunksjoner og Microsoft-funksjoner som du finner i deres Live-tjenester er utilgjengelige inntil en egen norsk versjon er klar.

Du vil kunne få kjøpt apparater med Windows Phone 7 i Norge i november. Men de vil være "amerikanske" med hensyn til hva de leverer. Selvsagt må Microsoft lage norske, svenske, finske, danske og så andre versjoner av Windows Phone 7 om de skal konkurrere, men det er et stykke frem. Her er det ikke bare å oversette et grensesnitt, men en rekke tjenester også.

Men når det gjelder utviklere kom Microsoft med en gladmelding. Også norske utviklere har full tilgang til gratis utviklingsverktøy for Windows Phone 7, til og med med mulighet til å selge applikasjoner på Marketplace. Les mer om dette her.

Mobile Enheter