Linus støtter Google i lisensstrid

Linus støtter Google i lisensstrid

Microsoft saksøker forlag og ebok-produsent for patentmisbruk i Android.

Microsoft går til et nytt søksmål, denne gangen rettet mot forlaget Barnes & Noble.

Det er ebokleseren Nook, basert på Android, som skal bruke kode som Microsoft har patentert. Også produsentene av selve ebokleseren, Foxconn og Inventec er tatt med i søksmålet, skriver Computerworlds nyhetstjeneste .

Microsoft framholder at en leverandør som HTC har inngått avtale og betaler lisens for bruk av samme patenter i sine Android-apparater. Likebehandling av opphavsrett og forsvar av intellektuelle rettigheter føres fram som argument for søksmålet.

Linus støtter Google

Dette skjer samtidig som utviklingen av utviklerbiblioteket Bionic ble beskyldt for å være feillisensiert. Google skal ha forsøkt å komme seg unna GPLv2-lisensiering av hele Android ved tvilsom programmering.

Les saken her: Googles lisensrot truer Android

Dette blir avvist av Linux-skaper Linus Torvalds.

- Vi har alltid gjort det glassklart at grensesnitt som gjør kall mot Linux-kjernen ikke arver GPL-lisensiering som avledet arbeid av kjernen. Uten å vite i detalj hva Google har gjort med sitt bibliotek, virker det ikke som det er gjort noe annet enn det ordinære utviklingsbibiliotek som glibc også gjør, skriver Thorvalds til Brian Proffitt i Computerworlds nyhetstjeneste.

Gigantene slåss

Søksmålet skjer mot et bakteppe der Google eller deres partnere er under tungt skyts fra aktører som Microsoft og Oracle. Målet er Android-plattformen, verdens største plattform for smartmobiler.

Foreløpig har Oracle gått mot Google direkte, mens Microsoft tar for seg partnerne en for en. HTC ga seg. Det gjorde derimot ikke Motorola, og ble belønnet med et søksmål i oktober i fjor. Google fikk søksmål om bruken av Java i Android fra Oracle i august i fjor.

Analytikere hevder at målet er å skape nok uro og usikkerhet til at Android velges bort som plattform for nye mobile enheter. Microsoft og Oracle skal også markere styrke i et marked i rask utvikling. Det hele skal også dreie seg om å riste omtalen som fritt og åpent av Android. Om det blir betalt lisenser til andre opphavsretthavere for Android-bruk, kan ikke lenger os-et markedsføres som åpen kildekode.

Så langt har ikke strømmen av søksmål gitt noen videre demper på populariteten til Google Android. Dette gjelder også for utviklere.

- Alle regner med at Oracle og Google vil komme til en minnelig enighet, sier Scott Schwarzhoff, markedssjef i Appcelerator til Computerworld nyhetstjeneste. Selskapet har undersøkt holdningene apps-utviklere har til forskjellige mobilplattformer.

Mobile Enheter