- Linux uegnet for mobilen

- Linux uegnet for mobilen

Symbian mener Linux ikke er bra nok som operativsystem for mobiltelefoner.

Symbian skal selv åpne kildekoden til sitt mobiloperativsystem. Selskapet går nå hardt ut mot bruk av åpen kildekode-systemet Linux på mobiltelefon.

- Det har vært mye misvisende informasjon de siste årene rundt dugeligheten til Linux på mobil. Det har blitt gjort flott og fantastisk arbeid i Linux-miljøet på pc-området, men når det flyttes over til mobil er det snakk om et helt annet domene med helt andre utfordringer som telefonprodusenter må overkomme, sier visepresident i Symbians nordamerikanske avdeling, Jerry Panagrossi.

Symbian-sjefen kommer med utsagnet i forbindelse med en telekonferanse kalt Gigaom:Mobilize i San Francisco. Han fortsetter:

- Dette gjelder spesielt ressursbegrensningene vi må takle på mobile enheter – begrensninger i kapasitetsberegninger, ressurs-, minne- og strømhåndtering. Når du gjør et dypdykk i Linux, innser du at det bare er en kjerne.

- Fragmentering

Panagrossi mener mobiltelefonprodusenter drar industrien i feil retning om de implementerer Linux på mobiltelefoner. Han mener det vil være å dele opp ting mer heller enn mindre. Dette fordi han mener produsentene blir nødt til å bevege seg bak operativsystemets kjerne.

- Du beveger deg kjapt mot en proprietær implementering mens du legger til underliggende drivermodeller og du legger til miljøet applikasjonene skal utføres i, mener Panagrossi.

Han forklarer ytterligere:

- Hvis du spør folk som leverer Linux-løsninger hvor mange prosent av deres programvare som kan kjøre på tvers av alle deres plattformer, blir svaret nærmere null prosent. Det er veldig mye fragmentering på området, og jeg mener det er på tide å si ting som de er.

- Handler om utviklertilgang

Naturligvis reagerer Morgan Gillis, direktør i Limo-stiftelsen, på disse uttalelsene. Limo-stiftelsen er en sammenslutning av firmaer som utvikler «et åpent og konsistent» Linux-operativsystem for mobiltelefoner på tvers av bransjen.

- Når det gjelder spørsmålet rundt hvorvidt Linux er brukbart på mobiltelefonen, mener jeg det er et spørsmål som ble besvart for fem år siden. Vi har lansert 23 Limo-telefoner siden vi startet produksjonen i fjor. Alle spørsmålene har blitt besvart, sier han i sitt tilsvar.

- Det virkelige spørsmålet handler om tilgang til utviklere. Linux er en veldig fremtidsrettet teknologi. Det er rundt fem millioner aktive utviklere, og de andre teknologiene er avhengig av miljøer som er mye, mye mindre. I Symbians tilfelle vil nesten alle utviklerne bli eid av Nokia. Det er en helt annen situasjon, sier han til The Register.

Mobile Enheter