Månedens mest sexy dingser

Månedens mest sexy dingser

Direkte fra Tokyo bringer vi deg de siste trendene på teknologfronten. Se vår bildekarusell.

IDGs Tokyo-korrespondent Martyn Williams rapporterer hver måned om de siste teknologitrendene som rører seg i Japan. Mange av produktene han skriver om testes først ut i hjemlandet før de lanseres i USA eller Europa, om de i det hele tatt kommer så langt.

Se vår bildeserie av de heiteste dingsene i oktober!

Kamera og gps til Sony PSP

Noen har sikker lengtet etter kamera- og gps-tillbehøret til Playstation portable, som Sony lovet skulle komme tidigere i år. Nå ser det imidlertid ut som om utstyret er klart. Web-kameraet kommer i november og lover både stillbilder og video med en oppløsning på 1,3 megapiksler. Kameraet sørger også for lyd slik at din PSP er klar for videokonferanser. Cirkapris i Tokyo er oppgitt til 300 kroner.

Gps-modulen som forvandler spillkonsollen til en fullverdig navigasjonsløsning kommer først i desember og vil koste 350 kroner. Det er så langt uklart om utstyret kommer i salg i Europa.

Kameramobil på 10 megapixel

Samsung har lansert den mye omtalte kameramobilen SCH-B600 i hjemlandet Sør-Korea. Grunnen til all oppmerksomheten er at telefonen inneholder et kamera med rekordhøy oppløsning på ti megapiksler, tre ganger optisk zoom, autofokus, manuell fokus og ganske enkelt det meste man kan ønske seg fra et ordinært kompaktkamera.

Av andre finesser finnes en mottaker for Sør-Koreansk digital-tv, opptaksmuligheter for video i MPEG-4-format, tv-utgang (!), mp3-spiller og støtte for Bluetooth. Lagringskapasiteten i telefonen kan utvides med minnekort av typen MMC-micro.

SCH-B600 ser også ut som et digitalkamera fra baksiden, og en vanlig mobiltelefon fra andre siden. Prisen er oppgitt til ca 6 500 kroner i Sør-Korea. Om modellen ikke dukker opp her på berget, varsler den i alle fall at mobiltelefonen er på god vei til å utkonkurrere kompaktkameraene, i det minste slik vi kjenner dem i dag.

Blu-ray-spillere fra Panasonic og Sony

Panasonic ankommer høstens Blu-ray-party med to modeller: DMR-BW200 og DMR-BR100.

Begge kan gjøre omtrent de samme tingene, men BW200 er spekket med en større harddisk (500 GB i stedet for 200 GB). I tillegg til å spille av og ta opp video til disk eller Blu-ray-plater, kan begge kobles opp mot et trådløst hjemmenettverk for visning av diverse digitalt innhold på tv-en. De er også utstyrt med kortlesere for en rekke minnekort.

Men om spesifikasjonene imponerer er prisen relativt avskrekkende: Den jevne japaner må nemlig hoste opp i overkant av 17 000 kroner for modellen på 500 GB.

Sony følger hakk i hæl både når det gjelder pris og kule spesifikasjoner. Deres siste modeller, BDZ-V9 og BDZ-V7, takler også både opptak til harddisk og Blu-ray-plater, men frister med to digitale tv-mottakere. Dermed kan de gjøre opptak av to tv-programmer samtidig, selvfølgelig i høy oppløsning.

Sony-spillerne kan dessverre ikke brenne plater med to lag, altså 50 GB til sammen, men det fikser modellene fra Panasonic. Sony takler i det minste å spille av slike plater.

Pda med Windows Mobile

Pda-er ble aldri noen stor hit i Japan, siden de fleste klarer seg med sine hitech-telefoner, men nå kommer det faktisk en Windows Mobile-variant der også. Modellen heter Softbank X01HT og kommer fra High Tech Computer (HTC). Den samme telefonen er også tilgjengelig i Norge, men da under navnet TyTN.

Den er utstyrt med HSDPA for rask internettoppkobling (1,8 Mbit/s) og leveres blant annet med Microsoft Office forhåndsinstallert. Pda-en har selvsagt et fullverdig tastatur. Og om ønskelig kan du faktisk ringe med den også.

Nintendo Wii

Etter en svært mye hype er endelig den nye spillkonsollen til Nintendo klar for lansering.

Maskinen kommer i salg 19. november i USA og vil dukke opp i Norge noen uker senere, nærmere bestemt 8.desember. Prisen er oppgitt til ca 2000 kroner og den er dermed en god del rimeligere enn PlayStation 3. Spillkonsollen leveres med trådløs håndkontroller med sensorer for bevegelsesdetektering, slik at man for eksempel kan svinge kontrolleren som en racket i et tennisspill.

Til forskjell fra konkurrentene støttes ikke høydefinisjons video, men underholdningsfaktoren skal være minst like høy. Mer informasjon om Wii finner du her.

Forskningshjørnet: cd-harddisk

Dette produktet ligger fortsatt en stykke inn i fremtiden, men siden det er såpass kult tar vi det med likevel.

Hitachi Maxell har utviklet en optisk plate som er mindre enn en tidels millimeter tykk. Stabler man flere man flere av disse platene i en spesiell kassett, kan en lesemekanisme plukke ut de ut automatisk for å hente informasjonen. Resultatet er en lagringskapasitet på 4,7 terabyte på samme fysiske mål som en vanlig 3,5 tommers hardisk. Teknologien har fått navnet Stacked Volumetric Optical Disc (svod).

Les om:

Mobile Enheter