Meego avhengig av norsk teknologi

Meego avhengig av norsk teknologi

Nokia og Intels Android-konkurrent er bygget på Trolltechs Qt.

Apple har solgt to millioner eksemplarer av nettbrettet Ipad i løpet av to måneder. Det skremmer. Hele it-industrien vurderer hvordan de skal ta til motmæle. På teknologimessen Computex i begynnelsen av juni kom noen svar. Intels heter Meego og Appup Center.

Intel ser at avanserte apparater kommer til å selge mange ganger volumet av pc-er. Mens man snakker om millioner av pc-er, snakker man om milliarder av apparater.

Intel ser at brukerne krever mye av sine apparater. Derfor jobbes det med forutsetningene for fremtidens bærbare hjelpemidler.

Programvare

Prosessoren Atom, operativsystemet Meego og applikasjonsbutikken Appup Center skal få produsenter av hjelpemidler til å favorisere Intel. Dermed beveger Intel seg inn på nye enemerker, programvare.

Riktignok kan Intel mye om programvare. Det er nødvendig for å forstå de tekniske forutsetningene for bedre prosessorer. Derfor har Intel laget kompilatorer, det vil si oversettere for mange programmeringsspråk som eksempelvis C.

Det Intel ikke har gjort før er å tilby et operativsystem med alt det trenger av tilleggsfunksjoner og biblioteker som skal konkurrere med andre store aktører i bransjen.

Norsk grafikk

- Qt står for en stor del av utviklingen i Meego. All grafikk er basert på Qt, sier Eirik Chambe-Eng, medgründer av Trolltech som ble kjøpt av Nokia.

For Meego er et samarbeid mellom Intel og Nokia basert på Linux og Qt. Intels programvaremiljø Maemo er kombinert med Nokias Moblin. Meego er dermed en konkurrent av Googles Android som også har sitt opphav i Linux.

Meego ble introdusert i februar i forbindelse med 3Gs i Barcelona, men først nå kommer de første resultatene. Nå er det opp til applikasjonsmiljøene til de forskjellige apparatprodusentene å lage applikasjoner med Qt. Alle mulige bærbare apparater, bil-systemer og tv-bokser er målgruppen.

Den kinesiske bilfabrikanten Haw Tai Automobile har besluttet å lage et mediatilbud for sine biler basert på Atom og Meego.

Utviklingsrammeverk

Qt er et utviklingsrammeverk basert på et programvarebibliotek med funksjoner som eksempelvis gjennomskinnelighet og varierende fargeintensitet. Opprinnelig ble det laget for jobbe med flere miljøer, kryssplattform, men etter at Nokia kjøpte Trolltech i 2008, er det bare innvidde som vet noe om programvareteknologien.

- Vi jobbet på forskjellige prosjekter og trengte utviklingsverktøy til Mac, Windows og Unix. Vi elsket å programmere, å uttrykke kreativitet i dataprogrammer, sa Haavard Nord, medgründer av Trolltech til Computerworld i 2005.

Mobile Enheter