Microsoft slår tilbake

Microsoft slår tilbake

Mange fryktet at Microsoft ville lansere en kloning av iPhone som nytt operativsystem for mobiltelefoner. Heldigvis tok de feil.

Steve Ballmer innrømmet at tiden har gått fra Windows Mobile slik det har utviklet seg siden midten av nittitallet.

— For to år siden tok vi et skritt tilbake og så på mobile løsninger med nye øyne. Vi har forsøkt å forstå hvordan mennesker bruker mobile enheter, og de bruker dem til å være i forbindelse med andre mennesker. Derfor må vi lage et operativsystem som i størst mulig grad gjør det mulig for folk å kommunisere med hverandre så enkelt som mulig.

Det vil Microsoft gjøre ved å basere sitt nye operativsystem Windows Phone 7 Series på fem «nav», hubs på engelsk: Folk, bilder, Office, musikk og video og spill. Som vi kan se av dette, er det nye operativsystemet mye mer rettet mot den individuelle brukeren, og Microsofts «corporate image» tonet ned.

Det betyr slett ikke at Microsoft går vekk fra å levere løsninger for bedriftsmarkedet, men at de innrømmer at de så langt ikke har levert god nok brukeropplevelse.

Nettverk & Kommunikasjon møtte en av designerne av Windows Phone 7 Series, John Wollersheim. Det var mye han ikke kunne snakke om, fordi Microsoft vil slippe nyheter om systemet litt nå og da frem mot endelig lansering oppunder jul. Og fordi det faktisk er mange elementer som ikke er ferdig spesifisert, deriblant slike ting som administrasjon, håndtering av policyer og slike ting en it-avdeling er opptatt av.

Det vi har sett så langt er et lekkert brukergrensesnitt kalt Metro. Det er basert på store ikoner kalt «tiles», altså fliser, som brukeren manøvrerer med omtrent som på en iPhone. Det er derfor lett å tro at det dreier seg om en kopi av Apples mobiltelefon, men ved litt nøyere ettersyn viser det seg at Microsoft har gått lenger enn bare å gi tilgang til applikasjoner.

Windows Phone 7 Series dreier seg om at ting skal henge sammen i størst mulig grad; åpner du en kontakt skal du enkelt få all informasjon som er tilgjengelig rundt denne kontakten: De siste sms-ene, eposten, Facebook- og Twitter-oppdateringene og så videre. Mye den samme tankegangen som Sony Ericsson legger opp til med sitt grensesnitt i kommende Android-baserte Xperia-modeller.

Microsoft legger stor vekt å integrering av tjenester og synkronisering mellom disse i det nye mobiloperativsystemet. At du til enhver tid er oppdatert med dine venners Facebook-status er så sin sak, men det er lett å tenke seg hvilke muligheter automatisk synkronisering har for samordnet kommunikasjon og bedriftssystemer.

Spørsmålet er om Microsoft er for sent ute. Innen julen ringes inn vil Linux-baserte konkurrenter fra Sony Ericsson, HTC og flere andre ha vært på markedet i godt over et halvår med Android-modeller. Nokia og Intel samarbeider om utvikling basert på Qt — om du husker at Nokia kjøpte Trolltech — for Nokias Linux-operativsystem Maemo, og Samsung har nylig lansert lekre Wave-telefoner med operativsystemet Bada.

Det er altså store endringer på gang når det gjelder håndholdte enheter; de skal alltid kunne kommunisere, og da med internett, ikke bare mobiloperatørens nett. De skal bli enda mer personlige, men kanskje også enda mer brukbare i løsninger for bedrifter. Det er lenge siden det har vært så spennende å følge utviklingen av mobile apparater.

På maskinvaresiden har Microsoft stilt krav til prosessorkraft, minne og annet, som for eksempel minimum fem megapiksel kamera, men ikke så strenge at produsentene ikke står fritt med hensyn til størrelse på skjerm eller om det skal være qwerty-tastatur eller ikke. Så langt har de med seg produsenter som HTC, LG, Samsung, Sony Ericsson, Toshiba, Garmin, Asus, HP og Dell.

Les om:

Mobile Enheter